Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2018. 21:42   >>  21:19

REDIFINISAN SISTEM JEDINICA

Usvojena nova definicija kilograma

Predstavnici 60 država usvojili su danas, na zasijedanju Generalne konferencije za tegove i mjere (CGPM) u Versaju, nove definicije za kilogram, amper, kelvin i mol.

Kako je saopšteno iz Zavoda za metrologiju, redefinisani Međunarodni sistem jedinica (SI) od danas se zasniva na osnovnim prirodnim konstantama.

„Kilogram je redefinisan na osnovu Plankove konstante (h), amper na osnovu elementarnog naelektrisanja (e), kelvin na osnovu Bolcmanove konstante (k) i mol na osnovu Avogadrove konstante (NA)“, kaže se u saopštenju.

Predlog Rezolucije o Reviziji Međunarodnog sistema jedinica (SI) predstavio je direktor Međunarodnog biroa za tegove i mjere Martin Milton koji je istakao, koji je kazao da je SI redefinicija važan trenutak za naučni progres.

„Koristeći osnovne prirodne konstante kao osnovu za važan koncept, kao što je masa, znači da imamo stabilnu osnovu za unaprijeđenje nauke i razvoj tehnologije“, rekao je Milton

Za uvođenje novih definicija glasalo je 60 predstavnika država.

Crna Gora punopravni je član Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) od januara, čime je stekla pravo glasa o svim predloženim rezolucijama na zasijedanju Generalne konferencije za tegove i mjere (CGPM), a na tom skupu predstavljao je pomoćnik direktora Zavoda za metrologiju Goran Vukoslavović.

Kako su naveli iz Zavoda, tačna i precizna mjerenja od danas se više neće oslanjati na upotrebu i upoređivanje sa fizičkim objektima.

„Kilogram je posljednjih 130 godina bio definisan tako da je jednak masi Internacionalnog prototipa kilograma (IPK), odnosno jednak je masi cilindričnog artefakta napravljenog od platine i iridijuma koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mjere (BIPM)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su stabilnost i nepromjenjivost kilograma mogli biti potvrđeni samo poređenjem sa identičnim kopijama, što je bio zahtjevan proces koji je dovodio do nepouzdanih podataka.

Nove definicije, kako je saopšteno, obezbjeđuju stabilnost i nepromjenjivost Međunarodnog sistema jedinica (SI) čime će biti omogućen razvoj novih, prije svega, kvantnih tehnologija.

„Smatra se da će nove SI definicije imati veliki uticaj na nova naučna dostignuća, razvoj tehnologije, međunarodne trgovine, kao i veći uticaj na bezbjedno funkcionisanje zdravstvenog sistema i očuvanje životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su tri preostale SI jedinice, sekunda, metar i kandela, već definisane na osnovu prirodnih konstanti.

„Nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI) stupiće na snagu 20. maja, kada se obilježava Svjetski dan metrologije“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније