Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

08. 11. 2018. 08:35   >>  08:14

MISIJA SOJUZA

Meteorološki satelit uspješno postavljen u orbitu

Raketa Sojuz koja je sinoć poletjela iz Gvajane uspješno je u orbitu postavila satelit Metop-C, meteorološki satelit evropskog tijela Eumetstat, saopštila je danas komercijalna kompanija koja lansira te satelite.

Sojuz je poletio sinoć u 21.47 po lokalnom vremenu (1.47 u srijedu po centralnoevropskom vremenu), iz lansirne stanice u Sinamariju, u francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita obavljeno je kako je predviđeno nešto više od sat poslije polijetanja.

Satelit Metop-C treći je i posljednji satelit programa posvećenog primijenjenoj meteorologiji, saopštila je kompanija za lansiranje satelita Arijanespas (Arianespace).

Sateliti Metop-A i Meteop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazakstanu 2006. odnosno 2012. godine i dalje su u funkciji, navela je kompanija. Sateliti Metop omogućuju davanje meteoroloških prognoze od 12 sati do deset dana unaprijed.

Kompanija Arijanespas saopštila je da se lansiranje ovog trećeg i posljednjeg satelita programa "Eumetstat polar sistem" (EPS) doprinosi zajedno s Eumetstatom i Evropom poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenju klime na svjetskom nivou.

Ovo je osmo lansiranje ove godine koje je izvela kompanija Arijanespas u Gvajani, i drugo s raketom Sojuz iz lokalnog lansirnog poligona Sinamari.

Raketa Sojuz je imala jedno neuspjelo lansiranje 11. oktobra iz poligona u Bajkonuru. Let Sojuza ka Međunarodnoj svemirskoj stanici s astronautima Nikom Hejgom i Aleksejom Ovčininom prekinut je dva minuta poslije polijetanja, kada su se astronauti automatski katapultirali iz letjelilcie.

Prema zaključcima istražne komisije objavljenim prošlog četvrtka, poremećaj koji je izazvao nesreću bio je zbog "deformacije" jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније