Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila M.L.B. [ Beta ]

06. 11. 2018. 23:38 >> 23:14

UN SAOPŠTIO

Ozonski omotač se oporavlja

Ujedinjene nacije su saopštile da je se Zemljin ozonski omotač konačno oporavlja od štete koju je prouzrokovala upotreba aerosol sprejeva i klima uređaja.

Ozonski omotač je počeo da se tanji kasnih 70-tih godina prošlog vijeka, a naučnici su upozorili da je to posljedica široke upotrebe hemikalija koje uništavaju ovaj Zemljin zaštitni atmosferski pojas.

Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine sjeverne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine, da će ozonska rupa iznad Anktartika nestati oko 2060, i da će se ozonski omotač nas južnom hemisferom oporaviti do polovine ovog vijeka, procjena je naučnika koja je objavljena danas na konferenciji u prijestonici Ekvadora Kitou.

"To je stvarno dobra vijest" izjavio je Pol Njuman, glavni naučnik za pitanja Zemlje u Nasinom Godar centru za svemirske letove. "Ukoliko se nastavi sa smanjivanjem upotrebe substanci koje ugrožavaju ozonski omotač bićemo svjedoci izuzetno velikih efekata", dodao je on.

"Međutim ja ne mislim da ćemo moći da proglasimo pobjedu do 2060. godine, to će učiniti naši unuci", zaključio je Njumen.

Ozonski omotač štiti Zemlju od ultraljubičastih zraka koji izazivaju rak kože, uništavaju ljetinu i proizvode druge probleme. Povećanim korišćenjem hemikalija nazvanih horofluoro karbonati koji oslobađaju hlorin i bromin, počelo je uništavanje ozonskog omotača. Godine 1987. zemlje širom svijeta su dogovorile protokol Montreal koje je predvidio zamjenu ovih štetnih hemikalija.

Ozonski omotač započinje na 10 kilometara od Zemlje i debeo je oko 40 kilometara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније