Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavila: M.M.Lj. (index.hr) ]

19. 10. 2018. 23:25   >>  23:06

SREĆNO PRIZEMLJENJE

Astronaut opisao pad iz rakete

Američki astronaut i ruski kosmonaut koji su se prošle sedmice prizemljili nakon kvara na Sojuzu u dobrom su stanju, a jedan od njih je progovorio o tom zastrašujućem iskustvu.

 

Sojuz je trebalo da preveze američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske stanice, gdje je trebalo da ostanu  šest mjeseci, ali prema prvim informacijama, zakazali su motori rakete oko dvije minute nakon polijetanja.

Astronaut Nik Hejg i kosmonaut Aleksej Ovčinjin morali su da aktiviraju sistem za spašavanje kako bi odvojili kapsulu od rakete, oko dvije minute nakon polijetanja, i vratili se na Zemlju. Njihov pad su usporili padobrani i oni su se živi i zdravi prizemljili.

I dok je Ovčinjin već imao iskustva s prijeđašnjih lansiranja, Niku je bilo prvi put.

"Sve mi je bilo novo, bilo mi je prvi put. Ovčinjin mi je mogao reći šta je bilo normalno, a šta ne."

Hejg je kazuao da je osjećaj kao da ste u lopti koja je bačena u vazduh.

"Pokušavao sam da gledam kroz prozor da vidim gdje ćemo završiti. Hoćemo li završiti u vodi? Hoćemo li biti u stepama Kazahstana?" pitao se.

Tokom slijetanja na Zemlju, astronauti su iskusili ekstremnu gravitaciju, zbog koje im je i disanje bilo otežano. Ukupno, slijetanje je trajalo 34 minute, a Hejg ga je opisao kao "poprilično brz trenutak".

"Prvi moment kad sam mogao duboko da udahnem tokom cijelog događaja bio je kad se kapsula napokon zaustavila. Moj prozor bio je oko 30 cm od blata vani i mogao sam gledati, udahnuti i shvatiti koliko smo srećni bili."

“Možda 'srećni' nije prava riječ. Jer, kao što sam spomenuo ranije, hiljade ljudi neumorno je radilo da pripreme sve sisteme i ti sistemi su nas spasili prošlog  četvrtka."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније