Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

09. 10. 2018. 22:21   >>  22:00 1

"OD RADOZNALOSTI DO INOVACIJA"

Počeli Otvoreni dani nauke

Festival Otvoreni dani nauke, pod sloganom "Od radoznalosti do inovacija", svečano je otvoren večeras izložbom Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije (EK) "Šta čini jedno društvo pravičnim", u Capital Plaza centru.

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je, na svečanoj ceremoniji otvaranja osmog izdanja festivala, da on promoviše značaj nauke i inovacija za društveni i ekonomski razvoj.

„Što se najefikasnije može realizovati ukoliko se uspostavi otvoren i aktivan dijalog između svih aktera, donosioca odluka, privredne, naučne i umjetničke zajednice, kao i građana“, rekla je Damjanović

Prema njenim riječima, misija Ministarstva je da pokaže da nema ekonomskog prosperiteta bez nauke i inovacija.

„To, dokazuju razvijene zemlje, čiji kurs treba da slijedimo kako bi se usmjerili ekonomiji baziranoj na znanju“, ocijenila je Damjanović.

Ona je istakla da odgovornost u nauci podrazumijeva i uvažavanje potreba građana prilikom utvrđivanja tema istraživanja.

„Tako da ovogodišnji Dani nauke približavaju pojam 'uloge građana u nauci' i aktivno uključuju i građane u dijalog“, dodala je Damjanović.

Festival, kako jee kazala, treba da podsjeti da znanje nije u malom broju ljudi, već da i šira zajednica može važnim uvidima doprinijeti efikasnim rješenjima.

Direktorka Odsjeka za naučni razvoj Udruženog istraživačkog centra EK, Juta Del Poso, kazala je da je ispravno definisanje naučnih politika ključno za dobrobit svih građana, naročito u rastuće globalizovanom svijetu.

„Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju naučnici i donosioci politika danas je da objasne da ne postoje jednostavna rješenja za složene probleme“, kazala je Del Poso.

Kako je nvela, naučnici danas, više nego ikad ranije, moraju biti eksperti.

„Moraju biti otvorenog uma i imati sposobnost da vide iza horizonta i onog što je očigledno, kao i da pronađu inovativna rješenja i odgovore na probleme koji se tiču svih nas“, istakla je Del Poso.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, izložbom „Šta čini jedno društvo pravičnim“ autor Frederik de Vilde daje novi osvrt na čuvenu skulpturu Rodena „Mislilac“.

De Vilde je kazao da mu je čast što su ga Ministarstvo nauke i Udruženi istraživački centar pozvali da predstavi svoj rad “Hipermislilac”.

„Koji ima za cilj da preispita naše živote koji se odvijaju online, kao i sve one nevidljive mreže koje nas okružuju i čak prolaze simbolično, kroz nas“, kazao je De Vilde.

Izložba prikazuje i radove naučnika i fotografa Dejvija Venama i Luka Fejena koji, kroz seriju fotografija „Voda koju jedemo“, postavljaju pitanja o pravičnosti u svijetlu globalne potrošnje vode, kao i slike francuske fotografkinje Anais Tonder, koja je pratila putanju čestice ugljenika i na jedinstveni način skrenula pažnju na problem zagađenja vazduha.

Iz Ministarstva su kazali da je, za uspješnu realizaciju takvih projekata, potrebna mulitidisciplinarna saradnja koja se, mako su naveli, tradicionalno njeguje u jednom od najprestižnijih naučnih centara CERN.

„I ove godine na festivalu Otvoreni dani nauke realizovaće se program Art@CMS, poznata kolaboracija umjetnika, naučnika i univerziteta, čija misija je da se široj javnosti predstave naučna otkrića, te mladi ljudi nadahnu da se bave naukom“, kaže se u saopštenju.

Kristofer Šefer iz Odsjeka za međunarodnju saradnju CERN-a kazao je da mu je drago što je saradnja sa Crnom Gorom sve uspješnija, „što pokazuje i naša kolaboracija kroz CMS projekat“.

„U naredna četiri dana na festivalu nas očekuje bogat program, između ostalog, otvaranje prvog Mediteranskog vrta, tradicionalna IT manifestacija Fabrika znanja, izložbe Prirodnjačkog muzeja, Science shop, Nauka u pokretu, astronomsko veče i brojni drugi, kvalitetni sadržaji“, kazali su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније