Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Nacionalna geografija RS, objavila B. B. ]

02. 10. 2018. 18:04 >> 17:44

DATA CENTRI BRINU EKOLOGE

Godišnje potroše više struje nego neke države

Informacione fabrike zahvaljujući kojima koristimo Fejsbuk, Gugl i Bitkoin, troše sve više struje. Možda ne izbacuju crni dim, ali data centri ili centri za skladištenje podataka, imaju negativan uticaj na životnu sredinu.

Sa povećanjem telefonskog saobraćaja i saobraćaja na internetu, informaciona industrija mogla bi da dovede do potpune eksplozije u korišćenju energije.

Ovo slikovito objašnjavaju i Šamini Bandel i Adam Levi u najnovijem podkastu žurnala "Nature".

"Mi smo društvo koje je gladno informacija i koristimo sve više i više podataka, a sve to crpi sve više i više energije", kažu Bandel i Levi.

Statistika pokazuje da data centri na godišnjem nivou koriste otprilike 200 teravat sati struje.

"To je više energije nego što neke zemlje godišnje troše (Iran je jedna od njih). To je već polovina struje koja se ukupno u svijetu koristi za transport. Tih 200 teravat sati predstavlja 1 odsto globalne potražnje za električnom energijom" napominju u žurnalu.

Pored toga, data centri "doprinose" ukupnoj emisiji ugljenika sa oko 0,3 odsto, dok čitav ekosistem informacionih i komunikacionih tehnologija (koji se ukratko naziva ICT) učestvuje sa 2 odsto u globalnoj emisiji ugljenika.

"Vrlo je teško predvidjeti budućnost kada je ovo u pitanju, ali pouzdano se zna da ona neće biti blistava. Jedna od najcrnjih prognoza glasi da bi korišćenje struje od strane ICT-a moglo da pređe 20 odsto od ukupne globalne potrošnje električne energije, i to u veoma kratkom roku, slikovito, dok dijete koje se rodi ove godine stasa u tinejdžera. Zanimljivo je i da će od tih 20 odsto više od trećine trošiti data centri" ističe se u podkastu.

Situacija još nije zabrinjavajuća, ali stručnjaci upozoravaju da će se ona ubrzo promijeniti.

"Trend potrošnje je trenutno dobar, ali je pod znakom pitanja kako će da izgleda za 5 do 10 godina“, objašnjava Dejl Sartor, koji nadgleda Centar za ekspertizu energetske efikasnosti u data centrima pri američkoj Nacionalnoj laboratoriji Lorens Berkli u Kaliforniji.

Naučnici i inženjeri širom svijeta istražuju načine da ograniče negativni uticaj ICT industrije na životnu sredinu.

Tako rade na racionalizaciji računarskih procesa i prelasku na obnovljive izvore energije, kao i na istraživanju boljih načina za hlađenje data centara i recikliranje njihove otpadne toplote.

Gradić u kojem su smještena čak tri data centra Fejsbuka je američki Prinvil u saveznoj državi Oregon. U planu je izgradnja još bar dva centra za skladištenje podataka.

Ove zgrade, odnosno fabrike, veće su čak i od nosača aviona.

Desetine hiljada ploča prostire se dugačkim hodnicima bez prozora, pa ni ne čudi zašto se osoblje ovih data centara po zgradama kreće na skuterima.

Kompleksi zgrada poput ovih u Prinvilu upravo su i svojevrsna blaga novih industrijskih kraljeva koji trguju informacijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније