Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

19. 09. 2018. 08:15   >>  07:59

TEORETIČARI TVRDE

Atlantida konačno pronađena?

Legenda kaže da je more potopilo ostrvo Atlantidu u jednom danu i noći - i od tada ono je zauvijek ostalo izgubljeno unutar Zemlje. Ipak, sada se pojavila još jedna u nizu teorija koja, navodno, otkriva pravu lokaciju izgubljenog grada.

Izgubljeni grad Atlantida godinama unazad predstavlja jednu od najvećih misterija. Nakon brojnih tvrdnji o mitskom ostrvu, sada teoretičari zavjere tvrde da su pronašli tačnu lokaciju navodeći da je ona bila sve vrijeme pred nama, piše britanski Miror.

Predanje o Atlantidi potiče od grčkog filozofa Platona, čije knjige datiraju otprilike oko 360. prije nove ere. Prema pričama, koje su danas postale legenda, ostrvo Atlantida potonulo je u more u jednom danu i noći, izgubljeno je zauvijek, pošto su bogovi kaznili ljude zbog njihove oholosti.

Teoretičari zavjere su dugo tražili lokaciju mitskog grada, sa pretpostavkama da je možda riječ o ostrvima Santoriniju, Siciliji, Malti, Kritu ili Kipru.

Međutim, na kanalu Brajt insajt (Bright Insight) na Jutjubu pojavila se nova teorija prema kojoj jedno mjesto u afričkoj pustinji Sahari ima veliku sličnost sa poznatim detaljima o Atlantidi koji su pisani hiljadama godinama unazad.

Rišat struktura, poznata kao Oko Sahare, nalazi se u gradu Ouadane u zapadnoj Mauritaniji.

Smatrano je da je bizaran, kružni oblik nastao nakon udara asteroida, ali ne postoje pouzdani dokazi koji bi dokazali da je to istina.

Ipak, naučnici su smatrali da struktura mora biti prirodna pojava. Ali to nije nužno onako kako se čini, ako se vjeruje u teoriju Brajt insajta (Bright Insight).

Platon je u svojim tekstovima naveo da je Atlantida uništena 11600 godina prije nove ere, što odgovara vremenu teorije "mlađi drijas" koja sugeriše da je udar komete izazvao ledeno doba.

Ali slučajnosti se ne završavaju ovdje.

Prema Brajt insajtu, struktura Rišat ima spoljni prečnik kruga od 23,5 km. U Platonovim zapisima, Atlantida je imala 127 stadijuma, što bi danas iznosilo 23,49 km.

Platon je takođe opisao Atlantidu u svojim tekstovima sljedećim riječima: "Postojale su alternativne zone mora i kopna koje su se okruživale, postojale su dvije zemlje i tri vode.“

Opis je veoma sličan sa izgledom Rišat strukture, kada se gleda sa satelita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније