Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavio: O.Z. ]

28. 07. 2018. 07:40   >>  09:03 3

POMRAČENJE VIJEKA

"Krvavi Mjesec" iznad Crne Gore

Veliki nebeski spektakl - potpuno i najduže pomračenje Mjeseca, odigrao se sinoć na nebu, a Mjesec je imao crvenu boju, zbog čega se taj fenomen naziva "krvavim Mjesecom"

Drugo pomračenje Mjeseca u ovoj godini bilo je vidljivo u velikim dijelovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Iz Crne Gore pomračenje Mjeseca se moglo posmatrati u trajanju od gotovo pet i po sati, a totalno pomračenje je trajalo sat i 43 minuta.

Inače, pomračenje Mjeseca se događa prilikom ulaska Mjeseca u Zemljinu sijenku.

Najduže dosadašnje pomračenje Mjeseca trajalo je 6.30 sati.

Na zapadnom dijelu neba u sumrak je bila vidljiva Venera, dok su na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi Jupiter i Saturn.

Osim potpunog pomračenja Mjeseca, sinoć su Mars i Zemlja u vrlo bliskom položaju pa su uslovi za posmatranje Marsa bili savršeni.

Takođe, Mars će se u julu u i avgustu na nebu isticati svojim sjajem i u tom razdoblju će biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније