Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

11. 07. 2018. 09:13 >> 09:00

U KINI

Tesla će godišnje proizvoditi 500.000 automobila

Američki proizvođač električnih vozila potpisao je sa vlastima Šangaja sporazum o izgradnji fabrike kapaciteta pola miliona automobila godišnje.

Fabrika koja će imati zvaničan naziv "Gigafactory 3", nalaziće se u Lingangu, u blizini šangajske zone slobodne trgovine. 

Teslin pogon biće prvo postrojenje takve vrste u Kini koje će u potpunosti biti u stranom vlasništvu i vjerovatno najveća strana investicija u šangajskom proizvodnom sektoru. 

Memorandum o razumijevanju koji su potpisale dvije strane predviđa da će se u okviru nove "gigafabrike" odvijati sve djelatnosti, od razvojno-istraživačkih, do proizvodnih i prodajnih, piše South China Morning Post. 

Izgradnja fabrike trebalo bi da počne tokom prvih mjeseci 2019.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je prvi čovjek Tesle, Ilon Mask, koji je u prošlosti kritikovao politiku kineskih vlasti kojom je bilo propisano da strani proizvođači automobila – ukoliko žele da izrađuju vozila u Kini - moraju najprije da osnuju zajedničko preduzeće sa domaćim partnerima sa vlasničkim udjelom 50:50, a zatim mogu da grade fabriku. 

Kina je u međvremenu najavila da planira da 2022. ukine ovaj propis za kompanije koje izrađuju automobile sa alternativnim pogonskim sistemima, poput električnih, što će omogućiti Tesli da samostalno izrađuje svoje modele u toj zemlji. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније