Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

21. 06. 2018. 08:44   >>  08:32

"PRAVNA ZAŠTITA"

Nova pravila EU glavobolja internet gigantima

Evropa predlaže da se ukloni ključna pravna zaštita koju uživaju Google, Facebook i drugi internet giganti.

Kada korisnici uploaduju sadržaj na društvene mreže, video sajtove i druge digitalne platforme, kompanije koje upravljaju ovim servisima nijesu odgovorne za provjeru da li ubačeni materijal krši autorska prava.

Nova pravila Evropske unije, postavljena za glasanje u srijedu, mogla bi izmijeniti ovaj dugogodišnji pristup, tako što će veb servise primorati da aktivno sprečavaju objavu sadržaja zaštićenog autorskim pravima na svojim sajtovima i aplikacijama. Uredba bi izdavačima takođe omogućila nova zakonska prava u okviru traženja nadoknade za djelove članaka koje Google i drugi agregatori vijesti objavljuju na mreži. 

Glasanje koje predstoji je dio šire akcije protiv tehnoloških kompanija. Kako svijet postaje sve podložniji uticaju internet giganata poput Google-a i Facebooka, regulatori i kreatori polisa počinju da dovode u pitanje prethodne pristupe kompanija iz ovog sektora. 

Ishod glasanja u srijedu će pomoći u određivanju pozicije EU parlamenta, pred završne pregovore o prilagođavanju pravila prije nego što ona postanu zakon. Ovome je prethodilo žestoko lobiranje, koje je tehnološke gigante i internet aktiviste stavljalo protiv izdavača, autora i umjetnika. 

Vlasnici autorskih prava za muziku, fotografije i druge sadržaje kažu da su potrebna pravila kako bi se pregovaralo o pravičnoj kompenzaciji za njihov rad od veb kompanija kao što su Google i Facebook, za koji tvrde da indirektno profitiraju iz prikazivanja sadržaja vlasnika autorskih prava. 

"Ove platforme monopolizuju tržište kako bi se pristupalo kulturnim sadržajima na internetu", istakla je Veronique Desbrosses, generalni direktor za GESAC - evropsko udruženje autorskih grupa. "Tehnološki giganti ne plaćaju kreatorima pošteno," dodala je ona. 

Trenutna pravila EU štite platforme od zakonske odgovornosti za ono što se pojavljuje na njihovim veb lokacijama sve dok ih neko ne obavijesti o tome, poput situacija kada korisnici zastupaju terorističku propagandu. Nakon ovoga se od kompanija zahtijeva da odstrane ilegalni sadržaj.

Kada su autorska prava u pitanju, servisi kao što je Google-ov YouTube već koriste tehnologiju koja skenira i identifikuje zaštićeni sadržaj koji se uploaduje na servis. Vlasnici autorskih prava potom mogu zahtijevati ili da se sadržaj ukloni ili mogu odlučiti da zarađuju novac tako što će postaviti oglase i dijeliti prihod sa korisnikom koji je okačio sadržaj. 

Google-ov sistem, poznat kao Content ID, pomogao je kompaniji da vlasnicima autorskih prava plati oko dvije milijarde eura posljednjih godina, izjavio je u utorak Marco Pancini, direktor javne politike EU u Google-u. 

Prema novim pravilima, Google i Facebook bi mogli biti u obavezi da spriječe da se određeni radovi autora uopšte pojavljuju na njihovim veb lokacijama, ukoliko vlasnici prava to zahtijevaju. Ovo će stvoriti pravne glavobolje za kompanije i vjerovatno će zahtijevati od njih da dobiju i licence za materijal koji se objavljuje.

Internet aktivisti su zabrinuti zbog toga što bi nova pravila mogla ograničiti pravo na slobodu izražavanja na internetu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније