Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

11. 06. 2018. 22:55   >>  22:41

VIŠE OD OSVJETLJENJA

Stižu revolucionarne promjene svjetala automobila

Farovi vozila koji "iscrtavaju" prelaz preko ulice da bi pomogli pješaku da je pređe, pozdravljanje vozača uzajamnim prikazivanjem imena svjetlima ili osvjetljavanje prepreke na kolovozu da bi se neko drugi upozorio, neke su od revolucionarnih promjena zahvaljujući kojima će farovi automobila uskoro postati mnogo više od sredstva da se samo osvijetli put.

"Krećemo od čisto tehničkog osvjetljenja, i idemo ka realnim scenarijima", sa oduševljenjem priča Kristof Lelinj, direktor istraživanja i razvoja sistema vidljivosti francuskog dobavljača auto-djelova Valeo.

U mraku tunela za testiranje svog istraživačkog centra u Bobinjiju, kod Pariza, taj proizvođač opreme, koji tvrdi da je vodeći u svijetu po osvjetljenju, isprobava svoje buduće proizvode.

Zaustavljen automobil, opremljen sofisticiranim LED svjetlima, projektuje na asfaltu animirani "pješački prelaz" ispred osobe koju je sistem uoči na ivici kolovoza. Ta svjetlosna animacija toj osobi znači da je primijećena i da joj vozilo daje prednost.

Obično pješak koji čeka da pređe nastoji da vidi oči vozača da bi se uvjerio da ga je primijetio. Ali, sa očekivanim dolaskom autonomnih vozila, mora se izmisliti nešto drugo. "Moramo da nađemo način komunikacije pješaka i automobila jer neće biti vozača", kaže Lalinj.

Uz pomoć kamere, automobil koji je testirao Valeo, može na asfaltu projektovati sve vrste informacija, kao što su linije i druge oznake na kolovozu i strelice za pokazivanje smjera u kojem će vozilo skrenuti. Takođe može jarko osvijetliti neko zaustavljeno vozilo kako bi upozorio vozača da ga uoči.

Te nove funkcije će doći posle 2020. godine zahvaljujući razvoju LED tehnologije koji obuhvata samo jedno malo kućište kao čvorište izuzetno moćnog osvjetljenja čije se mnogobrojne komponente kontrolišu pojedinačno da bi se dobio isti efekat kao što je slika na ekranu kompjutera.

Prve verzije koje omogućavaju šire osvjetljavanje puta u smjeru skretanja, već su na tržištu.

Ali Ektor Frati, osnivač sajta za praćenje te tehnologije drivingvisionnews.com, kaže da velika revolucija osvćetljenja dolazi od pojave sistema protiv zasljepljivanja, kojom su već opremljeni vrhunski modeli s prednjom kamerom.

Ona omogućava trajno korišćenje dugih svjetala farova, bez zasljepljivanja vozača vozila koja stižu iz suprotnog smjera. Kamera detektuje vozilo koje ide u suprotnom smjeru, te kompjuter gasi samo onoliki dio opsega farova s dugim svjetlima koliko je potrebno da vozilo koje dolazi u susret ne bude uopšte osvijetljeno.

"Vlasti bi trebalo da nametne takvu vrstu osvjetljenja na svim vozilima, to je fantastično sredstvo bezbjednosti", rekao je Frati koji kaže da bi se tako moglo izbjeći 60 odsto udesa koji se dešavaju noću.

Čak i bez ove tehnologije, LED svjetla koja već ima polovina novih vozila, troše četiri do pet puta manje struje od konvencionalnih halogenih svijetala, što je naročito važno za povećanje autonomije električnih vozila.

Buduće generacije osvjetljenja prikazavaće slova, oznake ili logoe na zadnjim panelima, da bi na primjer jedan vozač pozdravio drugog prikazivanjem svog imena, ili da bi signalizirao da otvara vrata, ili da obavijesti vozilo iza da se približava pješačkom prelazu ili da namjerava da se zaustavi i da traži parking.

Ti novi postupci će zahtijevati opšte međunarodne standarde. "Veliki izazov je da se svi usaglase", kaže Frati, koji dodaje da su diskusije o tome već u toku.

S pojavom autonomnih funkcija vožnje, unutrašnje osvjetljavanje vozila će imati novi značaj za vozače oslobođene vožnje, te će moći da se bave raznim drugim poslovima dok su u vozilu.

Već sada, svjetla su od ključnog značaja za dizajn automobila, kao "suštinska oznaka marke" zbog čega su proizvođači spremni da tome posvete sve više novca, kaže Lelinj. Sofisticirana LED svjetla mogu koštati deset puta više od konvencionalnih, halogenih.

Na tom rastućem tržištu, Valeo se suočava s tri glavna konkurenta: japanska grupa "Koito" i njemačke virme "Automotiv lajting" i "Hella". Svjetski prihodi od rasvjete će sa 28 milijardi eura 2016. godine porasti na 50 milijardi 2025. godini, što je "skoro dupliranje za manje od deset godina. U automobilu nema mnogo sistema koji tako naglo napreduju", kaže Frati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније