Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ srbijadanas.com ]

13. 05. 2018. 10:30 >> 10:30

RAZVIJAJU UREĐAJ

Moći ćete da birate svoje snove!

Da li biste voljeli da svako veče birate šta ćete da sanjate? Dosta vam je svega, ne možete na odmor i rado biste se bar u snu prošetali ulicama Rima, Pariza ili Londona ili uživali u zvucima talasa? To možda nije tako daleka budućnost.

Naučnici sa Masačusets univerziteta tehnologije razvijaju uređaj koji će ljudima omogućiti da kontrolišu svoje snove i da uđu u fazu sna kad se dešavaju halucinacije. Riječ je o hipnagogiji, stanju svijesti između sna i jave koji se javlja u trenutku buđenja ili padanja u san i uključuje iskrivljenu percepciju prostora i vremena. Ovo stanje može da uzrokuje snove u kojima je osoba svjesna da sanja, pa tako može preuzeti kontrolu nad sopstvenim snom. Jedna od manifestacija hipnagogije je vantjelesno iskustvo kod kog se javlja osjećaj lebdjenja i napuštanja tijela.

Tomas Edison i Salvador Dali su namjerno izazivali to stanje da bi u međuprostoru između jave i sna dobili izvor inspiracije i nove ideje. Naučnici sada prave uređaj koji na osnovu otkucaja srca i pomjeranja mišića pokazuje kad osoba izlazi iz faze hipnagogije i ulazi u duboki san. Kad se to dogodi, robot pored kreveta je podešen da ispusti zvuk kako bi osobu vratio u stanje hipnagogije. Taj zvuk može biti bilo šta, pa i riječ, a naučnici su otkrili da ako robot kaže "zec" ili "more", osoba će sanjati te simbole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније