Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ novosti-novaenergija.net ]

13. 05. 2018. 07:50 >> 07:40

KONKURENCIJA BITKOINU

Facebook sprema sopstvenu kriptovalutu?

Najveća kadrovska rokada u istoriji Facebooka otkrila je da ta kompanija namjerava da razvije tehnologiju blokčejna, iako još nije jasno u koju svrhu.

Dosadašnji direktor Facebook Messengera Dejvid Markus trebalo bi da preuzme vođenje tima zaduženog za razvoj blokčejna. Odgovaraće direktno Facebookovom tehničkom direktoru Majku Šrepferu.

Još nije poznato čime će se grupa zaista baviti, a sam Markus je naveo da će biti istraživani najbolji načini za upotrebu blokčejna u Facebooku i da će početi od nule.

Saosnivač i glavni izvršni direktor najveće svjetske društvene mreže Mark Zakerberg lično je zainteresovan za stvaranje sopstvene kriptovalute. Među ciljeve za ovu godinu uvrstio je i istraživanje prednosti koje one i tehnologija blokčejna donose.

Nagađa se da bi Facebook tu tehnologiju mogao da upotrijebi za rješavanje brojnih problema vezanih za zaštitu privatnosti korisnika, koji su pod lupom javnosti i vlasti više država, naročito nakon skandala s kompanijom „Kembridž analitika“. Blokčejn bi tako, na primjer, mogao da omogući potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad njihovim podacima.

S druge strane, s dvije milijarde korisnika, Facebook je potencijalno vrlo zanimljiva platforma za razvoj sopstvene kriptovalute. U tome se već oprobao „Telegram“, koji je uveo sopstvenu konkurenciju bitkoinu. Blokčejn je takođe teorijski moguće koristiti za plaćanje korisnicima za stvaranje i objavljivanje sadržaja

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније