Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

F.Rakonjac

06. 05. 2018. 07:15 >> 10:19
3

NASA PROJEKAT

Mladenovo ime ponovo leti ka Marsu

Ime Mladena Jovanovića iz Crne Gore jedno je od 1,38 miliona koje se nalazi na minijaturnom čipu na površini Marsa, koje je letjelica "Orion" odnijela na "Crvenu planetu" 2014. Kako je Mladen istakao za naš Portal, takva ideja mu izuzetno zanimljiva, zbog čega je svoje ime poslao na put u svemir po drugi put ove godine - letjelicom "Insight".

"Slučajno sam saznao za akciju. Mislim da je izuzetno zanimljivo da vaše ime bude na čipu koji putuje u kosmos", naglasio je Mladen. Kako je kazao, NASA tako sprovodi sjajan marketing, jer su milioni ljudi saznali više o njihovim projektima.

"Milioni imena se ispisuju na čipu manjem od jednog centimetra", objasnio je Mladen.

Američka svemirska agencija mu je poslala i "kartu za ukrcavanje" kao potvrdu da će njegovo ime stići na crvenu planetu.

Letjelica "Insight" je juče lansirana, a njen cilje je da istraži misterioznu unutrašnjost "crvene planete". 

U njoj nalazi i čip sa 2.429.807 imena ljudi, među kojima je i 128 imena osoba iz Crne Gore, koje su, kao i Mladen, poslale podatke putem Nasinog sajta.

Na čipu se nalazi 2.835 imena osoba iz Srbije, 1.278 iz BiH i 3.505 iz Hrvatske.

Najviše imena, oko 600.000, ima iz SAD, na drugom mjestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slijede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Njemačka i Rusija.

Letjelici "Insajt" (InSight) biće potrebno više od šest mjeseci da pređe 485 miliona kilometara do Marsa, gdje će izvoditi geološka iskopavanja bez presedana i pokušati da izmjeri podrhtavanja tla.

Ima i opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније