Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R. [ Beta/RTS ]

05. 05. 2018. 19:59   >>  19:58 7

NASIN PROJEKAT

Imena 128 Crnogoraca lansirana na Mars

Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas letjelicu "Insight" ka Marsu koja treba da istraži misterioznu unutrašnjost "crvene planete". Zanimljivo je da se u njoj nalazi i čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 128 imena osoba iz Crne Gore, koje su poslale podatke putem Nasinog sajta.

Letjelici "Insajt" (InSight) biće potrebno više od šest mjeseci da pređe 485 miliona kilometara do Marsa, gdje će izvoditi geološka iskopavanja bez presedana i pokušati da izmjeri podrhtavanja tla.

Ima i opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

Bosanski portal Kliks navodi da se u čipu poslatom u letjelici, uz imena iz Crne Gore, nalazi i čip sa 2.835 imena osoba iz Srbije, 1.278 imena iz BiH i 3.505 iz Hrvatske.

Najviše imena, oko 600.000, ima iz SAD, na drugom mjestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slijede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Njemačka i Rusija.

Navodi se da je reč je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama unazad, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na Nasin mejl pošalju osnovni podaci kako bi se zabilježilo ime osobe koja želi da bude dio misije.

"Insajt" je lansiran iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, što je prvo polijetanje jedne međuplanetarne misije van čuvenog Kejp Kanaverala na Floridi, odnosno prvo sa zapadne američke obale.

Letjelicu će do Marsa pratiti dva mala satelita.

Misija je koštala milijardu dolara, a u njoj učestvuju naučnici iz SAD, Francuske, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније