Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ krstarica.com ]

04. 05. 2018. 12:06 >> 11:57
1

ČEKAJU SE DOKAZI

Postoji li Hokingov paralelni univerzum?

Samo 10 dana pre nego što je preminuo, slavni fizičar Stiven Hoking predao je izdavaču za objavljivanje svoj poslednji naučni rad, na kome je radio zajedno sa kolegom Tomasom Hertogom.

Prema teoriji Velikog praska, svemir je prije nešto manje od 14 milijardi godina počeo da se širi iz tačke neizmerne gustine, a to širenje se nastavilo do danas. Prema jednom od tumačenja te teorije, naš je svemir jedan od paralelnih svemira, kojih ima beskonačno mnogo, piše Biznis insajder.

U svom radu Hoking i Hertog se oslanjaju na teoriju struna, granu fizike koja pokušava da pomiri kvantnu fiziku sa gravitacijom i teorijom relativiteta Alberta Ajnštajna.

U njihovom tumačenju teorije vječnog širenja svemira postoji granica iza koje naše poimanje protoka vremena prestaje da ima smisla. Za osnovu te granice nova teorija uzima ograničeni broj svemira nastalih nakon Velikog praska, u kojima važe isti zakoni fizike kao i u našem.
Dokaze o postojanju drugih svemira fizičari bi mogli da potraže koristeći alate za mjerenje primordijalnih gravitacionih talasa, nastalih pri prvobitnom širenju poslije Velikog praska.

Postojeći instrumenti koji služe za traženje gravitacionih talasa vjerovatno nijesu dovoljno osjetljivi da bi mogli da pronađu dokaze za potvrdu ove teorije Hokinga i Hertoga. A to bi mogao da bude zadatak za neke buduće instrumente, kao što je evropska svemirska opservatorija gravitacionih talasa LISA, prenosi T portal.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније