Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ vesti-online.com ]

26. 04. 2018. 14:39 >> 14:31

ČUDNA PLANETA

Toliko mračna da se ne zna ni kako izgleda

Mnogo toga još je nepoznato u vezi sa svemirom, a jedna od tih nepoznanica je šta je to WASP-104b i kako to uopšte izgleda?

Taj ogromni gasoviti svijet veličine Jupitera, za koga kažu da je "tamniji od uglja", jedna je od najmračnijih planeta ikada primijećenih u svemiru. Ona je u stanju da "proguta" i do 99 odsto svjetlosti koju emituju okolne zvijezde.
Naučnici su pretpostavku o izgledu mračne planete iznijeli pomoću "tranzitne metode", na osnovu koje se mjeri pomračenje udaljene zvijezde u trenutku kada planeta prolazi ispred nje. Na taj način, uspjeli su da posmatraju i pokušaju da je opišu tu planetu.

Autor istraživanja, astronom sa britanskog Univerziteta Kili, Teo Močnik rekao je za magazin New Scientist:

"Od svih tamnih planeta koje sam mogao da pronađem u literaturi ova je među prvih pet. Mislim da je treća".

 

Položaj planete WASP-104b je takav da je jednom svojom stranom uvijek okrenuta Suncu, dok je njena druga strana stalno okrenuta suprotno od Sunca. To za posljedicu ima da sa jedne strane traje vječni dan, dok je sa druge strane stalno noć.
Naučnici pretpostavljaju da je osvijetljena strana planete mračna zbog toga što se na njoj ne formiraju led i oblaci, koji odbijaju zračenje zvijezda i tako osvjetljavaju planetu.
Ipak, ovo nije najmračnija planeta u svemiru. Ta "čast" pripada planeti TrES-2b, prvi put otkrivenoj 2011. godine. U vrijeme njenog otkrića, astronom Dejvid Kepler je izjavio:

"TrES-2b znatno manje reflektuje svjetlost od crne akrilne boje. Ona je zaista neki dalek otuđen svijet.

Ovakva otkrića podsjećaju nas koliko je Zemlja zaista mala u poređenju sa ostatkom univerzuma, kao na to koliko bi još istraživanja moglo da bude sprovedeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније