Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2018. 08:22 >> 08:15
2

ZATVARA RANE ZA MINUT

Naučnici stvorili hirurški lijepak

Američki biomedicinski inženjeri i njihove kolege sa Univerziteta u Sidneju razvili su elastični hirurški lijepak koji bi mogao da napravi pravu revoluciju u hitnim intervencijama na saniranju otvorenih rana.

Jedinstveni gel nazvan metro, koji bez upotrebe kopči ili ušivanja zatvara otvorene rane, za osnovu ima hibridni elastični protein.

Lijepak može da se nanosi na unutrašnje ili na spoljašnje rane. Kada je nanijet, aktivira se pomoću UV svjetla i u roku od 60 sekundi zatvara otvorenu ranu ili posekotinu.

Naučnici tvrde da, zbog tako kratkog perioda potrebnog za zatvaranje rane, lijepak ne zaustavlja prirodno širenje i opuštanje organa ili kože na koju se primjenjuje.

Metro je do sada uspješno bio testiran na laboratorijskim životinjama, odnosno na arterijama i plućima glodara i plućima svinja.

Testovi na ljudima su u toku, a dosadašnji rezultati obećavaju.

"Najveća prednost ovog lijepka je to što, čim dođe u dodir sa površinom povrijeđenog tkiva, počinje da se učvršćuje", kaže članica naučnog tima Nasim Anabi sa Univerziteta Nortistern iz Bostona.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније