Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ vesti-online.com ]

22. 04. 2018. 07:45   >>  07:41

DOKAZ DIJAMANTI

Postojao "predak" planeta

Kamen iz Svemira koji je u sebi sadržao dijamante, a koji je eksplodirao u atmosferi 2008. godine, dio je izgubljene planete koja je pripadala ranom Sunčevom sistemu

Ta planeta "predak" postojala je prije nekoliko milijardi godina, prije nego što se raspala u sudaru, i bila velika kao Merkur ili Mars.

Tim naučnika smatra da su pritisci potrebni da bi nastao takav dijamant bili mogući samo na planeti te veličine.

Naučnici su, pomoću tri različite vrste mikroskopa, uspjeli da uoče sastav dijamantskog kamenja, koje je pronađeno 2008. godine u Nubijskoj pustinji na sjeveru Sudana.

Neki materijali od kojih se kamenje sastoji mogu da nastanu samo pri pritisku većem od 20 gigapaskala, a takvi uslovi su mogući samo unutar "velikog planetarnog tijela", piše BBC.

Farhang Nabiei, iz Federalne politehničke škole iz Lozane, i njegove kolege navode da njihova mjerenja pružaju "prvi uvjerljiv dokaz o postajnju tako velikog nebeskog tijela poslije njegovog nestanka".

Njihova otkrića, takođe, podržavaju teoriju da su planete današnjeg Sunčevog sistema nastale od ostataka više desetina "proto-planeta".

Meteoriti nastali iz takvih sudara kategorisani su kao svemirsko kamenje - ureiliti, koji spadaju u manje od jednog procenta objekata koji se sudaraju sa Zemljom.

Naučnici smatraju da bi svi ureilitni asteroidi mogli biti ostaci iste proto-planete.

"Nebeska tijela veličine Marsa su bila uobičajena. Ona su se ili gomilala i srastala, formirajući veće planete, ili su se sudarala sa Suncem, ili su bila izbacivana iz Sunčevog sistema. Studija pruža uvjerljive dokaze da su proto tijela od urelita formirala jednu veliku 'izgubljenu' planetu, prije nego što je ona uništena u sudaru" - zaključili su švajcarski naučnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније