Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: P.R. [ Beta ]

20. 03. 2018. 21:38   >>  21:35 1

VELIKA POČAST

Hoking će biti sahranjen pored Njutna i Darvina

Posmrtni ostaci slavnog britanskog astrofizičara Stiven Hokinga biće sahranjeni u Vestmisterskoj opatiji u Londonu, što je počast koja se odaje samo najvećima.

On će biti sahranjen pored još jednog velikana iz svijeta nauke Ajsaka Njutna, rekao je danas portparol opatije, ali nije rekao tačno kada.

Hokingova djeca objavila su danas da će sahrana slavnog naučnika biti organizovana 31. marta u Kembridžu, gdje je živio i predavao više od 50 godina.

Hoking, poznat po svojim radovima o univerzumu umro je mirno u svojoj kući u Kembridžu 14. marta u 77. godini.

U Vestminsterskoj opatiji sahranjeni su posmrtni ostaci kraljeva i kraljica kao i čuvenih muškaraca i žena.

"Potpuno je odgovarajuće da se pepeo profesora Hokinga sahrani u opatiji, pored njegovih istaknutih kolega naučnika", rekao je dekan opatije Džon Hol u saopštenju navodeći kao primjer Njutna i Čarlsa Darvina, autora teorije evolucije.

Sahrana u Kembridžu biće održana u univerzitetskoj crkvi Velike Svete Meri. Poslije službe u crkvi biće organizovan privatan prijem na koledžu Triniti.

Hiljade ljudi napisalo je izraze saučešća u knjizi otvorenoj povodom Hokingove smrti.

Hoking, koji je u mladosti obolio od teške motoričke bolesti, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primjeraka.

Rođen je 8. januara 1942. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmlađih članova Kraljevskog društva, najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

Hoking je 1979. imenovan za profesora matematike na Univerzitetu Kembridž, zbog koga je napustio Oksford da bi studirao teorijsku astronomiju i kosmologiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније