Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ 24sata.hr ]

19. 03. 2018. 13:57   >>  13:55 1

POSLJEDNJI RAD

Hoking predvidio "kraj svega"

Genijalni naučnik Stiven Hoking je u posljednjem naučnom radu pisao o tome šta bi bilo matematički potrebno za svemirsku sondu koja bi mogla dokazati i da postoje višestruki svemiri.

Slavni fizičar Stiven Hoking samo dvije sedmice prije smrti je napisao posljednji naučni rad u kome je govorio o tome kako bi naučnici mogli otkriti paralelne svemire, ali i o tome kako bi ovaj naš mogao doći svome kraju.

Matematički rad djelo je Hokinga i Tomasa Hertoga u kojem analiziraju šta bi bilo potrebno za svemirsku sondu koja bi mogla prikupiti dokaze za teoriju u paralelnim svemirima. Rad govori o tome kako bi dokazi za višestruke svemire trebalo da budu otkriveni u pozadinskom zračenju koje seže do početka vremena. A to bi trebalo da izmjeri sonda s odgovarajućim senzorima.

Hertog, koji je profesor fizike na belgijskom KU Leuvenu, rekao je za Sunday Timeskako su radom htjeli ideju višestrukih svemira pretvoriti u naučni okvir koji se može testirati. Potvrdi li se ta teorija, list navodi i da bi naučnike stavila među favorite za Nobelovu nagradu, međutim kako se ona ne dodjeljuje posthumno, Hoking je ne bi mogao dobiti.

Osim višestrukih svemira, naučnici u tom radu predviđaju i kako će se naš svemir u konačnici potpuno ugasiti kad zvijezde ostanu bez energije.

Hoking je s Hertogom posljednje izmjene rada odobrio 4. marta, samo 10 dana prije smrti, a rad bi trebalo da bude objavljen nakon recenzije u jednom od vodećih naučnih časopisa, prenosi News.com.au.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније