Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ oslobodjenje.ba ]

09. 03. 2018. 23:49 >> 23:45
2

TREND

Ljudi sve više kloniraju kućne ljubimce

Javnost je bila pomalo šokirana kad su osobe poput Barbre Strejsand i Dajane fon Furstenberg priznale da su klonirale svoje pse, ali takvi postupci su dostupni svima koji imaju između 25 i 100 hiljada dolara, koliko to košta, na primjer, u teksaškoj kompaniji ViaGen.

Koliko ljubimaca oni godišnje kloniraju, odbijaju reći, prenosi Geek.hr.

I kod objave pomenute slavne pjevačice i modne dizajnerice su medijski reagovala udruženja za prava životinja, među kojima se istakla predsjednica PETA-e Ingrid Njukirk koja je napomenula kako "milioni predivnih pasa svake godine završavaju u životinjskim skloništima ili umiru na strašne načine kad ih napuste vlasnici, te da kloniranje ne bi trebalo da bude opcija za nabavku ljubimca, pogotovo zato što ne replicira njihovu ličnost."

Javna sramota

Osim američkog ViaGena drugi glavni izvor za takve kućne ljubimce je Sooam Biotech Research Foundation. Smješteni su u Seulu i tvrde da su klonirali već oko 800 pasa i naplaćivali sve po 100.000 dolara.

Sooam je osnovao kontroverzni genetičar i veterinar V Suk Huang, koji je javno osramoćen nakon izbacivanja iz jedne akademske institucije zbog lažne studije o kloniranju ljudskog embriona. Ozbiljno kršenje zakona ga nije spriječilo da pokrene uspješan posao.

Postoji cijeli niz kompanija koje samo prikupljaju DNA uzorke životinja (za 1.300 dolara) i daju potom na obradu drugima, ali i mnoge kompanije koje nijesu uspjele u naumu kloniranja.

Tehniku kloniranja koju Sooam koristi identična je onoj pomoću koje je stvorena ovca Doli još davne 1997. godine.

Najprije se izoluju ćelije iz životinje koja treba da bude klonirana, a potom se njihovo jedro (jer ona sadrži genetski materijal) izvadi i konzervira. Zatim se uzima jajna ćelija iz životinje donora (surogat majka) čije se jedro zamijeni jedrom ljubimca koji će biti kopiran.

Nakon toga električni šok jajnu ćeliju primora na dijeljenje, a ona se vraća u tijelo životinje donora. Surogat ne mora biti jednake rase, ali mora biti približno slične veličine kao željeni novi ljubimac.

Psi se mogu klonirati i do pet dana nakon uginuća, a mačke do tri, no idealno je da kućni ljubimac bude živ kad veterinar radi biopsiju tkiva.

Naizgled savršene kopije

Iako su to naizgled savršene kopije ljubimaca, klijenti ipak mogu očekivati blaže razlike u vidu pjegica kod dalmatinaca. Kompanije naglašavaju kako svako kopiranje nije savršeno i da, ukoliko se ljubimac rodi bolestan, kopiranje onda mora biti ponovljeno. Metoda je, ipak, prilično nepouzdana, jer kloniranje životinja uspijeva u jednom do dva slučaja, od stotinu pokušaja.

"Mnogi će primjerci propasti još kao embrioni, ali i tokom skotnosti. Dakako, ženke koje ih budu nosile će morati snositi posljedice nošenja, pobačaja i uginuća štenaca", istaknuo je profesor Robin Lovel-Badže, direktor Odjeljenja za razvojnu genetiku na Institutu MRC

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније