Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ russian.rt.com ]

02. 03. 2018. 12:00   >>  12:01 1

ATAKAMA I MARS

I na Crvenoj planeti moguć život

Da je i na Marsu moguć neki oblik života potvrdili su biolozi s tehničkih univerziteta u Arizoni i Berlinu ispitivanjem uzoraka tla čileanske pustinje Atakame u kojima su pronašli "uspavane"bakterije. Teški klimatski uslovi u najsušnijem predjelu Zemlje slični su onima na Marsu. To je omogućilo naučnicima da pretpostave kako u dubinama Crvene planete mogu opstati i uspavani mikroorganizmi.

Ti su mikroorganizmi povremeno pronalaženi u Atakami, ali nije bilo jasno jesu li endemični, ili ih je vjetar odnekud donio.Osim toga, vjerovalo se da bakterije ne mogu dugo postojati u sušnim i negostoljubivim pustinjskim uslovima.

Atakamu je, prije dvije godine, neočekivano zadesio tropski pljusak. Nakon što su biolozi uzeli uzorke tla otkrili su eksploziju aktivnosti mikroorganizama. Dalja ispitivanja pokazala su da Atakamu nastanjuju endemske vrste bakterija prilagođene teškim pustinjskim uslovima.

Naredne dvije godine, naučnici su nastavili da posmatraju bakterije i utvrdili su kako su mikroorganizmi koji su postali aktivni zbog vremenske anomalije "zaspali" kako se tlo sušilo.

Postoji li život na Marsu?

Pustinja Atakama, smještena na zapadnoj obali Južne Amerike, smatra se najsušnijom na našoj planeti. U prosjeku padne oko 15 mm kiše godišnje. Međutim, u nekim područjima, meteorološke stanice nikada nijesu zabilježile kišu. Sve je to omogućilo naučnicima da povuku paralelu između klimatskih uslova Marsa i Atakame.

"Bilo je nekada jezera i lokvica u Atakami. Prije mnogo hiljada godina kiše s Anda slivale su se u pustinju. Prošle su godine naučnici kopali do dubokih slojeva te pustinje, gdje su pronašli organske ostatke biljaka i životinja prilagođenih životu samo u blizini vode ili potpuno u vodi. Slično se dešavalo i na Marsu", izjavio je Fjodor Eroškin, istraživač u Laboratoriji za molekularne osnove embriogeneze.

Postoji verzija da je milionima godina površina Marsa bila prekrivena okeanima i jezerima, i da su, u tim uslovima, mogli postojati primitivni oblici života. Potom se planeta osušila i postala hladnija. Naučnici vjeruju kako bi marsovske bakterije mogle imati isti put razvoja kao i njihove "rođake" iz Atakame.

Istraživači pretpostavljaju da se, pod uticajem snijega koji ponekad pada na Marsu, uspavane bakterije Crvene planete mogu probuditi.

Odgovor na ključno pitanje: "Postoji li život na Marsu?", vjerovatno ćemo dobiti za tri godine. Potraga za znakovima života na Crvenoj planeti obavljaće rover, koji bi, u okviru misije ExoMars 2020, trebalo da sleti na Crvenu planetu 2021. Letjelica će pokušati da izbuši tlo do dubine od dva metra kako bi došla do uzoraka u kojima bi mikroorganizmi mogli preživjeti.

Preveo i priredio SLAVKO ĐURĐIĆ

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније