Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ hayat.ba ]

27. 02. 2018. 23:05 >> 23:03
1

NAUKA UPOZORAVA

Zemlja sve dalja od Sunca

Kako masa Sunca opada zbog odbacivanja spoljnih slojeva, s njom opada i gravitacija kojom privlači planete, između ostalog i Zemlju.

U novom tekstu objavljenom u časopisu Nature Communications, naučnici su izračunali brzinu kojom se Zemlja udaljava od Sunca, i, na sreću, ona je prilično mala.

Vođa studije Antonio Genova rekao je da se Zemljina orbita pomjera 1.5 centimetara svake godine. Zapravo, naša planeta je udaljena 150 miliona kilometara od Sunca, dodaje on.

Genova navodi da Sunce gubi masu razbacujući čestice u obliku solarnog vjetra. Kao rezultat toga, orbite planeta se pomjeraju, prenose Vesti-online.

Dok Sunce "umire" - prijeteći da za pet milijardi godina postane crveni div koji "guta" planete, ostavljajući našu planetu da gori - Zemlja će biti 241 milion kilometara dalje od Sunca.

"Što je planeta dalja od Sunca, brže će se udaljavati. Saturn, koji je deset puta dalji od Sunca nego Zemlja, pomjera se 14 centimetara godišnje "- dodaje Genova.

Genova i njegov tim koristili su podatke NASA-ine sonde mjereći uticaj Sunca na Merkur.

"Merkur je odličan primjer i planeta za testiranje jer je veoma osjetljiv na gravitaciju i Sunčevu aktivnost" - istakao je vođa studije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније