Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

S.Đ. [ b92 ]

16. 02. 2018. 11:26   >>  11:30 1

PROŠIRENJE VIDIKA

Vanzemaljci mogu i bez kiseonika?

Svi koji su u potrazi za vanzemaljcima trebalo bi da imaju otvoreniji um kada je u pitanju sastav atmosfere egzoplaneta, navodi se u novoj studiji.

“Ipak, ne želimo da sva jaja položimo u istu korpu“, kaže autor studije Univerziteta Vašington u Sijetlu Džošua Krisansen-Toton – “Čak i da postoji život negdje u svemiru, nemamo pojma da li će to biti život koji čini kiseonik. Biohemija proizvodnje kiseonika je veoma kompleksna i može biti prilično rijetka“

Stoga su on i njegove kolege proširili vidike, proučavajući istoriju Zemlje kako bi identifikovali kombinacije gasova koji bi, ako ih zajedno posmatraju bili jak dokaz života. Došli su do dobrog kandidata: metana (CH4) i ugljen-dioksida (CO2), bez značajnog udjela ugljen-monoksida (CO).

Kao što pokazuju njihove hemijske formule metan i ugljen-dioksid su vrlo različiti molekuli. Njihova zajednička pojava ukazuje na „atmosfersku neravnotežu“ – termin koji astrobiologe prilično uzbuđuje.

“Dakle, imate ekstremne nivoe oksidacije i teško je to učiniti kroz nebiološke procese bez stvaranja ugljen-monoksida koji je posrednik. Na primjer, planete sa vulkanima koji izbacuju ugljen-dioksid i metan takođe će imati tendenciju da izduvaju ugljen-monoksid“, kaže on.

Osim toga, mnogi mikrobi ovdje na Zemlju su „pohlepni“ za ugljen-monoksidom.

Traženje jedinjenja u neravnoteži nije nova teorija. Na primjer, drugi astrobiolozi su sugerisali da kombinacije metana i kiseonika u atmosferi egzoplaneta predstavljaju snažan znak života.

Nova studija pak, pomaže da se istraživačima prošire vidici da osim kiseonika, koji nije postojao u većem dijelu istorije naše planete – kiseonik je počeo da se gradi tek 2,5 milijardi godina od nastanka planete - svoju potragu fokusiraju na nešto drugo.

“Ono što je uzbudljivo jeste da je naš predlog izvodljiv i može dovesti do istorijskog otkrića vanzemaljske biosfere u ne tako dalekoj budućnosti“, kaže koautor studije Dejvid Katling.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније