Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: P.R. [ Beta ]

30. 12. 2017. 09:24 >> 08:54

RUSKI STRUČNJACI

Povratili kontrolu nad satelitom Angole

Ruski stručnjaci za svemir uspjeli su da povrate kontrolu nad prvim satelitom Angole, lansiranim ranije ove nedjelje, saopštili su zvaničnici.

Satelit koji su Rusi napravili s uspjehom je ušao u orbitu poslije lansiranja u utorak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali stručnjaci prvobitno nijesu uspjeli da uspostave kontakt s njim, navodi Asošiejted pres.

Državna kompanija koja je izradila satelit "AngoSat 1" saopštila je danas da su njeni inženjeri konačno uspostavili komunikaciju s letjelicom i primili podatke koji ukazuju da svi njeni sistemi ispravno rade.

Zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin, zadužen za nadgledanje ruskih svemirskih programa, s olakšanjem je dočekao današnju vijest, pošto su korupcijski skandali u vezi s izgradnjom kosmodroma Vostočni i nedavni neuspjesi u ruskoj svemirskoj industriji povećali pritisak na njega.

Rogozin je danas čestitao ambasadoru Angole u Rusiji na lansiranju satelita i naveo da dvije zemlje treba da prodube saradnju.

Problem sa satelitom Angole uslijedio je poslije nestanka satelita sa novog kosmodroma Vostočni, koje je skrenulo pažnju na probleme ruske svemirske industrije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da nadležni organi ispituju nedavne neuspjehe u ruskoj svemirskoj industriji, uključujući i nestanak tog satelita lansiranog 28. novembra sa novog kosmodroma Vostočni, na ruskom Dalekom istoku.

Izgradnjom kosmodroma Vostočni, koji bi trebalo da bude završen sljedeće godine, Rusija želi da smanji zavisnost Rusije od kosmodroma Bajkonur, koji je Moskva iznajmila od Kazahstana do 2050. godine. Bajkonur, izgrađen u bivšem Sovjetskom Savezu krajem '50-ih godina, do sada je bio glavni ruski svemirski centar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније