Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: P.R. [ Newser, B92 ]

21. 12. 2017. 14:45 >> 14:17
1

UKINUTA ZABRANA

Dozvoljena proizvodnja smrtonosnih virusa

Nakon zabrane koja je uvedena u oktobru 2014. godine, američke vlasti donijele su odluku da naučnicima dozvole nastavak rada na stvaranju izuzetno opasnih sojeva mikroorganizama koji bi mogli da prouzrokuju velike pandemije.

Biomedicinska istraživačka ustanova Nacionalni instituti za zdravlje saopštila je da je pauzi došao kraj, ali je istakla da će se novčana sredstva ubuduđe dodjeljivati samo projektima vrijednim rizika.

Istraživači će, između ostalog, morati da dokažu da su njihove laboratorije bezbjedne, da će u okviru istraživanja steći primjenljiva znanja (na primer, ona koja će omogućiti stvaranje novih vakcina), i morati da prilože dovoljno dokaza da ne postoji bezbjedniji način za sticanje naučnih znanja koja će donijeti opštu zdravstvenu korist.

Mnogi se pitaju zašto postoji potreba za stvaranjem virusa koji bi mogli da ugroze čitavo čovječanstvo. Naučnici navode da je to jedini način za stvaranje antivirusa i sprečavanje manje opasnih zaraza i epidemija.

Kritičari navode da se na taj način rizikuje stvaranje "monstruoznih vrsta mikroorganizama", koje bi u nekom trenutku mogle da se otrgnu kontroli, prošire van granica laboratorija i prouzrokuju strahovite pandemije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније