Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

12. 02. 2013. 10:36   >>  10:36

za godinu i po

Pravi se eliksir mladosti

Naučnici iz Novosibirska razradili "eliksir mladosti", jedinstveni preparat koji navodi ljudski mozak da proizvodi matične ćelije, a one su u stanju da obnavljaju bolesne organe.

 

Liječenje matičnim ćelijama je, kako stoje stvari, postalo i modni trend. One mogu da pomognu u borbi protiv infarkta, moždanih udara i različitih povreda.

U kozmetologiji obećavaju rješenja u problemima sa kožom i vraćanje licu mladalačke svježine.

Međutim, do sada je problem bio u tome što metodika korišćenja matičnih ćelija koja postoji danas nije ni izdaleka bezopasna. Matične ćelije se uzimaju iz koštane srži.

Stručnjaci objašnjavaju da se poslije "razmnožavaju" i uvode opet u krvotok. To je već "razmnožavanje" van organizma ćelije.

Ne zna se gdje se one diferenciraju: one mogu da odu u povrijeđeni organ, a mogu da odu u sasvim zdrav. Pa u srcu, na primjer, može da izraste rebro?!

U Novosibirsku su naučnici riješili ovaj problem. Napravili su preparat pod šifrovanim nazivom "G5". On navodi koštanu srž čovjeka da izrađuje nove matične ćelije, koje zatim same nalaze povrijeđeni organ i obnavljaju ga.

Prema navodima stručnjaka, "G5" osigurava "houming" remontnih ćelija – one ne napuštaju sopstveni organizam. To je preparat nove klase regenerativne medicine i nema premca u svijetu - navode ruski mediji.

Postojeće metodike usmjerene su na simptomatsko liječenje: ako se pojavi bol, treba uzeti analgetik. Mnogo je teže, ali i ispravnije okrenuti se rezervama čovjekovog organizma. Samo to može da nas učini sve mlađim i srećnijim, da se sjetimo kakvi smo bili u djetinstvu.

Preparat sačinjen u Novosibirsku uspješno je prošao pretklinička ispitivanja. Uskoro će započeti kliničko testiranje. A za godinu i po postoje šanse da se "G5" pojavi na tržištu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније