Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R. [ Beta ]

17. 12. 2017. 15:34   >>  15:06

BOŽIĆNA ISPORUKA

Isporučeno sjeme za "pivo iz svemira"

Reciklirana svemirska kapsula Spejs iks stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje i donijela opremu za naučne eksperimenta, hranu i zalihe, kao i sjeme ječma kako bi Badvajzer napravio "pivo iz svemira".

Astronauti Američke svemirske agencije (NASA) iskoristili su veliku robotsku ruku da privuku kapsulu Dragon, navodi agencija AP. Kapsula, koja je 2015. istovarila isporuku NASA, je drugi put u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronaut Džo Akaba rekao je da se radi o veoma lijepoj letjelici i dodao da raduje što će "uroniti" u nju i donijeti malo nauke na brod.

Svemirski brod je lansiran u petak iz Floride na raketi Falkon. Ovo je prvi put da je Spejs iks iskoristio i recikliranu raketu i recikliranu kapsulu na njenom vrhu, da smanji troškove lansiranja.

Kapusula je donijela zalihe i opremu za naučne eksperimente, uključujući laboratorijske miševe i sjeme ječma, za pokušaj firme Badvajzer da napravi "pivo iz svemira".

Kapsula Dragon, jedina svemirska letjelica koja može da dostavi teret i vrati se na Zemlju, ostaće u svemiru do sredine januara.

Ranije danas je ruska kapsula Sojuz lansirana prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, s trojicom astronauta iz Rusije, Japana i SAD koji će zamijeniti dio posade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније