Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R. [ Beta ]

28. 11. 2017. 23:31 >> 23:01

"E-FAN X"

Erbas, Rols-Rojs i Simens prave hibridni avion

Kompanije Erbas, Simens i Rols-Rojs udružile su se u projektu pravljenja hibridnog putničkog aviona "E-Fan X" koji bi koristio jedan električni turbomlazni avion pored tri konvecionalna mlazna aviona na kerozin.

Taj avion bi bio rezultat napora da se razvije i demonstrira tehnolgija koja u budućnosti može pomoći ograničenju emisija ugljen-dioksida iz avionskog saobraćaja i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Tri kompanije su danas saopštile da im je cilj da naprave aviona "E-Fan X" do 2020. 

Avion bi bio zasnovan na postojećem modelu "BAe 146" s četiri motora koji leti na regionalnim linijama. Hibridna verzija bi stvarala električnu energiju preko turbine u avionu. Ta energija bi se koristila za pokretanje eltričnog turbomlaznog motora.

Ako bi se sistem pokazao uspješnim, mogao bi biti dodat još jedan električni motor, navele su kompanije.

U saopštenju se navodi da će proizvodjač aviona Erbas biti zadužen za pravljenje aviona kao funkcionale cjeline, s kontrolnim sistemem i kontrolama leta. Proizvođač motora Rols-Rols trebalo bi da napravi generator, a Simens električni motor od dva megavata.

Kompanije su navele da imaju u vidu dugoročni cilj Evropske unije za smanjenje emisija ugljen-dioksida u avijaciji za 60 odsto, kao i ispunjenje ograničenja u buci i zagađenju koji se ne mogu ostvariti postojećom tehnologijom.

Postoje i drugi projekti za hibridne ili električne avione. Kompanija Zunum aero iz SAD je saopštila da radi na električnom avionu s 12 sjedišta za lokalne letove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније