Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

24. 11. 2017. 10:23 >> 09:54
2

TESTIRANJE USPJEŠNO

Naučnici pronašli lijek za ćelavost?

Nova studija sprovedena u Južnoj Koreji uspješno je na miševima testirala hormon koji regeneriše kosu.

Tim predvođen profesorom Kang-Jel Čoi sa Jonse Univerziteta kreirao je novi biohemijski preparat koji je testiran na miševima. U narednih 28 dana pokazalo se da preparat podstiče nov rast kose i regeneraciju.

Preparat sprječava vezivanje dva proteina koji inače, kada se vežu, ometaju putanju u tijelu koja kotroliše regeneraciju folikula i zarastanje rana. Preparat sprječava da do tih poremećaja dođe i omogućava regeneraciju.

U kombinaciji sa valproinskom kiselinom dlaka još brže raste.

"Otkrili smo protein koji kontroliše rast kose i razvija novu supstancu koja utiče na regeneraciju kontrolišući funkciju proteina. Očekujemo da će nova supstanca doprinijeti razvoju lijeka koji ne samo da sprječava gubitak kose, već i regeneriše oštećena tkiva“, ističe Čoi.

Tim će u buduće raditi na provjeri negativnih efekata, u slučaju da ih ima, piše Indy100.

Studija je zasnovana na objavljenom radu Univerziteta u Kaliforniji koji je identifikovao nov način za aktiviranje matičnih ćelija u korist rasta dlake.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније