Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

23. 11. 2017. 23:50   >>  23:17

KAO LEGO

Cijela kuća za 6 sati

Sa stambenim krizama u zemljama širom svijeta, arhitekte su na sebe preuzele zadatak da pronađu ekonomična rješenja.

Najpopularnije i naizgled najkorisnije od ovih rešenja je mikro-stanovanje.

Mikro život je upravo ono što zvuči kao - minijaturni domovi - koji su dovoljno mali da održe troškove na niskom nivou, ali dovoljno veliki da odgovaraju sadržajima poput kuhinje, kupatila, spavaćih soba i trpezarijskih prostora.

Arhitekta Renato Vidal iz Italije je najnoviji koji je doskočio zadatku da napravi pristupačnu stambenu zgradu modernog dizajna i pristupačnu (cijena joj je 24.000 funti ili 32.810 dolara) u pljosnatom kućištu za čiju izgradnju je potrebno samo 6-7 sati.

I dok stil nije nešto što je neophodnost, Vidal je uspio da te male kuće napravi izuzetno elegantnim i ekološki prihvatljivim.

Inovativne kuće M.A.Di, koje su napravljene u fabrici, kompletno spakovane, a zatim se lako transportuju do skoro svake lokacije, "mogu se izgraditi bez potrebe za izgradnjom betonskih temelja.

"Najbolji dio? Proces montaže zahtijeva samo tri osobe i nekoliko sati ručnog rada. A za one koji žele da žive zeleno, eko-frendli kuća ima kapacitet da postane "u potpunosti energetski nezavisna sa solarnim panelima, LED osvjetljenjem i sistemima sive vode".

Izgradnja kuće je jednostavna, kao što se odvija svaki modul, kretanje od krova, dodavanje unutrašnjih zidova i podova i prozora. Svi osnovni modeli uključuju kupatilo, kuhinjske priključke i tehničke instalacije i garanciju isporuke od 60 dana.

Mala kuća je dostupna u raznim veličinama zavisno od budžeta i potrebnog prostora. Trenutno se opcije kreću od male kuće veličine 27 kvadratnih metara po cijeni od 24.800 funti do porodične kuće veličine 84 kvadratnih metara sa dvostepenim stepeništem koji će vas koštati 54.900 funti.

A ako ikada odlučite da vam je potrebna promjena scenografije, kuća M.A.Di se lako može srušiti i preseliti na novu lokaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније