Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: P.R. [ Beta ]

18. 11. 2017. 22:23   >>  07:24 2

NASA LANSIRALA

Meteorološki satelit nove generacije

Američka svemirska agencija (NASA) danas je uspješno lansirala u orbitu meteorološki satelit nove generacije koji će omogućiti bolje prognoze vremena do sedam dana kao i bolje posmatranje životne sredine.

Satelit JPSS (Joint Polar Satelite Sytem-1), zajednički projekat američke svemirske agencije i agencije za posmatranje okeana i atmosfere, lansiran je u subotu u 1.47 po lokalnom vremenu sa jedne baze u Kaliforniji.

JPSS je prvi iz serije od četiri satelita, koji imaju razvijenu tehnologiju i mogu da predvide vremenske prilike duže nego do sada.

Satelit je važan i za predviđanje vremenskih nezgoda, kao što je stvaranje uragana. Pored predviđanja vremena, pratiće stanje ozonskog omotača i jačinu ultraljubičastog zračenja zbog kojeg postoji rizik od raka kože.

JPSS će, takođe, moći da utvrdi lokaciju šumskih požara u nepristupačnim predjelima. Senzor satelita će mjeriti nivo emisije ugljen-monoksida i metana iz požara, što će pomoći u utvrđivanju kvaliteta vazduha u blizini požara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније