Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R. [ Beta ]

03. 11. 2017. 20:20 >> 19:49

ŠIROM SVIJETA

Dugi redovi za iPhone X

Kupci su čekali u dugim redovima ispred Epl radnji u desetinama zemalja da kupe Eplov novi skupi model, "ajfon iks" (iPhone X) koji je danas pušten u prodaju.

Zbog vremenske razlike ljubitelji "ajfona" u Aziji su prvi imači priliku da dodju do novog modela koji se otvara prepoznavanjem lica i ima najnoviju verziju ekrana. Cena osnovnog modela je oko 1.000 dolara u SAD.

Novi "ajfon" se povodom desete godišnjice Epla simbolično zove "ajfon X", prodaje se u Britaniji po maloprodajnoj ceni od 999 funti, i najskuplji je model te kompanije do sada.

U Singapuru oko 300 ljudi je čekalo celu noć da se otvori radnja.

Jedan od kupaca ocenio je da "pametni telefoni" drugih proizvodjača kao što je "Samsung" nisu mnogo jeftiniji.

U Londonu je Metju Kam, 21-ogodišnji student filma, rekao da još nije siguran da će uspeti da dodje do jednog primerka posle čekanja od 16 sati.

Tridesetogodišnji Makan smatra da "ajfon X" predstavlja veliki tehnološki napredak i iskoristio je da poruči svoj primerak preko onlajn pretprodaje otvorene 27. oktobra, pa su mu stoga prodavci priredili svečan doček kad je stigao u radnju da ga preuzme.

U Parizu su kupce koji su ranije naručili aparat, prodavci svečano dočekali. Nekoliko znatiželjnika je došlo samo da vide "X".

Džeremi, 21-ogodišnji student rekao je da je radio celo leto da uštedi da kupi najskuplju verziju novog "ajfona" od 1.300 evra.

Uzbudjenje je bilo manje u šik kvartu Kolonaki u Atini ispred radnje distributera Epla, ali prodavci navode da je tražnja i tamo velika, navodi agencija Frans pres.

Advokat Viron Hadžidromu koji uvek kupuje najnoviji Eplov model čim se pojavi, kaže da "ajfon X" po ceni od 1.300 evra - što su tri minimalna plate u Grčkoj, jeste skup, ali da je "vredan toga".

"Ajfon X" koji je predstavljen sredinom septembra, kada i "ajfon 8", konkurencija je "Samsungovom" "Galaksi Noutu 8", i "Huavejevom" "Mate 10".

Lansiranje novog modela podudarilo se sa objavom najnovijih poslovnih rezultata Epla, prema kojima je prodaja od jula do septembra porasla za 12 odsto, na 52,6 milijardi dolara.

Prodaja "ajfona" predstavlja polovinu obrta grupe "Epl".

"Epl" je juče objavio da je njegova tromesečna dobit u kvartalu koji se završio u septembru, porasla za 19 odsto, na 10,7 milijardi dolara, a kompanija sada na berzi vredi 890 milijardi dolara što je najveća kapitalizacija na svetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније