Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: M.L.B.

25. 10. 2017. 11:57 >> 11:28

CANU

U ponedjeljak tribina o superračunarima

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u ponedjeljak, 6. novembra u 12 časova, organizovaće naučnu tribinu na temu "Superračunari: primjene i izazovi". Predavač na tribini biće dr Ana Jokanović, postdoktorski istraživač u Nacionalnom centru za superračunare u Barseloni.

Dr Ana Jokanović je postdoktorski istraživač u oblasti računara visokih performansi na Računarskom odsjeku Nacionalnog centra za superračunare u Barseloni, Španija.

Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, 2005. godine, a magistarske studije završila na Politehničkom univerzitetu Katalonije, u Barseloni, 2010. godine.

Na istom fakultetu u Barseloni, na odsjeku za Arhitekturu računara, odbranila je 2014. godine doktorsku disertaciju pod nazivom Tehnike za upravljanje resursima u cilju smanjenja interferencije među aplikacijama visokih performansi. Radila je na poziciji inženjera za planiranje mreže u Telenoru Crne Gore, a od 2008. godine radi u Nacionalnom centru za superračunare u Barseloni kao istraživač na više industrijskih i evropskih projekata u oblasti računara visokih performansi.

Tokom 2012. godine, radila je u IBM-ovom istraživačkom centru u Cirihu.

Dobitnik je nagrade za najbolji naučni rad na IEEE konferenciji za računarstvo i komunikacije visokih performansi, nagrade za inovacije Politehničkog univerziteta Katalonije i stipendije za doktorske studije Vlade Španije. Oblasti njenog istraživanja su analiza performansi paralelnih programa, interkonekcijske mreže, planiranje i upravljanje resursima u računarskim sistemima visokih performansi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније