Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 10. 2017. 23:46 >> 23:14

MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA

Astronauti podmazuju robotsku šaku

Astronauti NASA su danas ponovo izašli u svemir da bi podmazali novu šaku robotske ruke na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Komandant ISS Rendi Breznik i Mark Vande Haj izašli su u svemir drugi put za manje od nedjelju dana.

Njih dvojica su prošle nedjelje zamijenili mehanizam za spajanje na jednom kraju 20 metara dugačke mehaničke ruke koji se u avgustu pokvario, i sada treba podmazati novopostavljenu napravu.

Taj posao će se vjerovatno odužiti i na treći izlazak, sljedeće nedjelje.

Ti mehanizmi, zvani šake, nalaze se na svakom kraju mehaničke ruke kanadske proizvodnje i služe za hvatanje američkih transportnih brodova i dodatno omogućavaju ruci da se kreće oko stanice.

Originalni mehanizmi su počeli da pokazuju znake starenja. Lansirani su 2001. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније