Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

31. 08. 2017. 19:26 >> 19:55

POČINJE U NIKŠIĆU

Škola "Genijalko" za jedinstven razvoj djece

U Nikšiću će, od 18. septembra, početi sa radom škola mentalne aritmetike "Genijalko" koja će, kako je naglašeno, omogućiti djeci uzrasta od 4 do 12 godina da na jedinstven način razvijaju svoje intelektualne sposobnosti.

Škola, prva takvog tipa u Nikšiću i Crnoj Gori, je zvanični zastupnik Menar programa mentalne aritmetike za teritoriju Crne Gore koji se godinama uspješno primjenjuje u preko pedeset zemalja širom svijeta.

U školi Genijalko djeca se uče brzom računanju i razumjevanju aritmetike kroz rad sa abakusom ( računaljkom)  i jedinstvenim nastavnim programom koji je prilagođen svakom djetetu.

Pored sticanja vještina brzog sabiranja, oduzimanja, množenja i dijeljenja bez pomoći papira, olovke i kalkulatora, mališani razvijaju i mentalne sposobnosti kao što su pažnja, koncentracija, memorija, logično zaključivanje, kreatinost, što su preduslovi za postizanje dobrih rezultata u cjeloživotnom učenju.

Šansa za balansiran razvoj 

Po riječima jednog od osnivača Danila Nikovića, škola "Genijalko" nastala je kao rezultat potrebe grupe roditelja da svojoj djeci, gradu i državi, ponude kvalitetan program koji će omogućiti djeci da se mentalno razvijaju na najbolji način.

Niković naglašava da je program baziran na metodama učenja zemalja Dalekog istoka, a prilagođen potrebama modernog doba.

"Menar" program mentalne aritmetike pomaže djeci da razviju svoje potencijale i kapacitete do maksimuma i da na zabavan i zanimljiv način otključaju beskonačne mogućnosti svog uma. Program je pažljivo osmišljen i posebno se vodi računa o individualnim potrebama svakog djeteta. Pohađanje "Menar" programa mentalne aritmetike može početi svako dijete koje je ovladalo brojevima od 0 do 9. Djeca obično dođu do tog stadijuma između četvrte i pete godine, a u tom uzrastu imaju najviše mogućnosti da razvijaju svoj mozak i da stiču nova znanja", ističe Niković.

Kolika je korist od pohađanja Menar programa, najbolje potvrđuju primjeri zemalja svijeta koji su program mentalne aritmetike uvrstile u redovno obrazovanje. Niković naglašava da se kroz program mentalne aritmetike kod djece stavljaju u funkciju obje moždane hemisfere, što dovodi do potpung razvoja mozga.

"Zato mentalna aritmetika, kroz trening i rad sa abakusom, nije samo alat koji pomaže djeci da zavole aritmetiku i poboljšaju ocjene iz matematike. To znači mnogo više od poboljšanja matematičkih vještina. Dijete može bolje da sasluša i shvati, imaće veći osjećaj vizualizacije i mašte, bolje može zapamtiti detalje, brže i preciznije raditi na matematičkim jednačinama, imaće poboljšanu koncentraciju, može obraditi informacije i efikasno rješavati problem, a biće i kreativnije. Sve to će pomoći djetetu da ostvaruje mnogo bolje rezultate u toku školovanja, ali i u daljem životu", objašnjava Niković.

Nastava kreativna i zabavna

Predavač u školi "Genijalko" Nikola Radojičić, koji je završio zahtjevanu obuku i postao zvanični licencirani Master predavač Menar programa mentalne aritmetike, kaže da je nastava osmišljena na djeci zabavan način.

"Suština je da djeci učenje nije nametnuto i da oni sa nestrpljenjem očekuju svaki novi čas jer stiču znanja kroz zabavu. Nastava je prilagođena uzrastu. Djeca u početku uče uz pomoć abakusa, a kasnije se oslobađaju i abakusa i obrađuju zahtjevne matematiček operacije bez pomagala, odnosno "napamet". Na kraju svake lekcije, djeca će donositi kući domaći zadatak kako bi utvrdili na času naučenu lekciju. Pohađajući školu "Genijalko" učenicima će biti omogućeno da kroz savremenu on line platform i kroz interaktivne on line igre, vježbaju zadatke, uče nove stvari i na zabavan način rješavaju različite testove. Takođe će imati mogućnost da se takmiče između sebe i sa svim ostalim polaznicima Menar programa mentalne aritmetike širom svijeta", objašnjava Radojičić i dodaje da će polaznici nastavu pratiti uz pomoć posebnih udžbenika.

Program škole podijeljen je na osnovni i napredni. Nastava prati redovnu školsku godinu, a djeca su podijeljena u grupe zavisno od uzrasta.

Osnivači kažu da je škola već dobila pozitivno mišljenje crnogorskog Zavoda za školstvo, te da je u toku procedura dobijanja licence Ministarstva prosvjete. Krajnji cilj osnivača je da Menar program mentalne aritmetike bude dostupan djeci širom Crne Gore i da se uvrsti u redovni obrazovni program.

Više detalja o programu i njegovim prednostima roditelji mogu sasznati putem veb sajta www.genijalko.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније