Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2017. 22:37 >> 22:10

ZA DVIJE GODINE

U Amazonu otkrivena 381 nova vrsta

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

U izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog Mamiraua instituta za održivi razvoj, objavljenog u Sao Paulu, navodi se da se vrste otkrivane u prosjeku na svaka dva dana.

Autori izvještaja upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i sječu šume.

"Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja prije nego što uopšte saznamo za njih", rekao je Melo.

Izvještaj se pojavio u vrijeme oštre debate u Brazilu u vezi vađenja rude u prirodnim rezervatima.

Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsjednik Mišel Temer su protivnici opisali kao "najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina". Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svijetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla.
Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније