Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 08. 2017. 16:19 >> 15:50
1

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Pismo upozorenja: Opasnost od robota-ubica

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktor kompanija Spejs eks i Tesla motors Ilon Mask, upozorili su danas na "robote-ubice" i opasnosti vještačke inteligencije.

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i vještačke inteligencije iz cijelog svijeta su ocijenili da smrtonosno autonomno oružje prijeti da postane "treća revolucija u ratovanju", prenosi Bi-Bi-Si.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors je i ranije upozoravao na opasnosti vještačke inteligencije, koju je opisao kao "najveću egzistencijalnu prijetnju" po čovječanstsvo.

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije DipMajnd (DeepMind), koja razvija program koji uči kako da igra video igre na način sličan ljudima.

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da "spriječe trku u naoružavanju" smrtonosnim autonomnim oružjem.

"Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmjeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da djeluje na nepoželjan način", navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano "roboti-ubice", predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu rade potpuno samostalno.

"Nemamo mnogo vremena da djelujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je", upozorili su tehnološki lideri.

Strah od razvijanja vještačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebnom tehnologije u ratovima.

Grupa UN koja ispituje autonomno oruže trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen vjerovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Mask, britanski fizičar Stiven Hoking i suosnivač Epla Stiv Voznijak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније