Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila R.B.

12. 08. 2017. 21:33 >> 21:04

VEČERAS U NIKŠIĆU

Praktična popularizacija nauke i tehnike

Prigodnom promocijom aktivnosti radio-amatera, robotičara, elektroničara i astronoma, Crnogorski savez za tehničku kulturu sa svojim konstituentma Savezom radio-amatera Crne Gore, Crnogorskim astronomskim društvom i lokalnim partnerima Radio klub “Nikšić“ i Astronomsko društvo Nikšić večaras obilježava 12. avgust, Međunarodni dan mladih.

Na rekonstruisanom gradskom trgu u Nikšiću postavljeni su štandovi sa radio-amaterskom, elektronsko-robotičkom opremom i astronomski teleskopi i već od 18 sati broj posjetilaca je premašio sva očekivanja organizatora. Do kraja ove manifestacije, odnosno do 23 sata, mladi Nikšića imaju priliku da se upozanju sa najmodernim telekomunikacionim tehnologijama, sa robotskim i elektronskim sklopovima i da pogledaju u svemir kroz postavljene teleskope.

Istovremeno, mladi se mogu učlaniti u Radio klub Nikšić i Astronomsko društvo Nikšić koji najavljuju brojne aktivnosti, a Opština se potrudila da im obezbijedi kvalitetan prostor za rad u objektu Sportskog centra.

Demonstratori, uglavnom studenti i mladi inženjeri se trude da brojnim posjetiocima odgovore na sve što ih interesuje. 

"Karakteristika, još uvijek malobrojnih organizacija iz oblasti tehničke kulture je da se u njima radi kontinuirano tokom čitave godine i to kroz praktične seminare, obuke, radionice... Nove tehnologije sa kojima se srijeću i praktično rade ih usmjerava ka modernim tehnološkim zanimanjima a to im kasnije garantuje kvalitetno zapošljavanje i u zemlj i u inostranstvu. Za društvo su ovakve organizacije od velikog značaja jer bez većeg korišćena novih tehnlogija nema ni razvoja", kazali su organizatori.

Manifestacija je ušla u zvanični kalendar UN o događajima i manifestacijama kojima se u pojedinim državama zvanično obilježava 12. avgust-Međunarodni dan mladih. 

Crnogorski savez za tehničku kulturu "Politehnika" je nastao iz nekadašne velike društvene-omladinske organizacije Narodne Tehnike – Opštinske Konferencije Podgorica a promjenom Zakona o društvenim organizacijama u Zakon o nevladinim organizacijama pod novim imenom radi u pravnom statusu NVO i djeluje na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Organizacija se tradicionalno bavi mladima i za njih i sa njima organizuje raznovrsnu lepezu aktivnosti i projekata vezanih za popularizaciju nauke i tehnike iz oblasti astronomije, radio-amaterizma, vazduhoplovstva, fizike, elektronike i robotike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније