Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B92 [ Objavio: O.Z. ]

15. 07. 2017. 16:14 >> 15:50
1

ZASTRAŠUJUĆE LAŽIRANJE

Video koji pokazuje moć tehnologije

Tehnološki napredak je neizbježan, ali razvoj tehnologije ponekad zaista umije da izgleda zastrašujuće.

Istraživači na Univerzitetu u Vašingtonu razvili su tehnologiju koja koristi mašinsko učenje za savladavanje pokreta lica i kasnije proizvodi vrlo autentične video-snimke.

Drugim riječima, riječ je o tehnologiji koja čita izraz lica i na osnovu algoritma uči i reprodukuje pokrete na osnovu potpuno drugog audio-snimka.

Ovaj put je u ‘glavnoj ulozi’ bivši američki predsjednik Barak Obama, prvenstveno zbog toga što ima mnogo javnih video-snimaka.

Video pokazuje nevjerovatnu tačnost govora iz Bijele kuće koji se zasniva na potpuno drugačijim audio-snimcima. Istraživači su čak išli toliko daleko da su uzeli snimak iz studentskih dana Obame i ‘zalijepili’ zvuk na snimak na kojem se vidi znatno stariji bivši predsjednik.

Ono što se najviše pokazuje kao problematično ovdje su ‘lažne vijesti’: bilo ko bi mogao uz vrlo mali budžet da stvori lažne snimke koji izgledaju vrlo autentično. Zapravo, toliko dobro, da je teško primijetiti da se radi o lažnom snimku.

Koliko sve to izgleda zastrašujuće, možete vidjeti na priloženom snimku:

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније