Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 07. 2017. 14:42   >>  14:14

FIZIČARI PRONAŠLI

Nova dvostruka šarmantna čestica

Fizičari koji rade na Velikom hadronskom sudaraču objavili su danas da su pronašli novu "dvostruko šarmantnu" subatomsku česticu za koju se nadaju da bi mogla da objasni ključnu silu koja povezuje materiju.

Riječ je o čestici barion čije se postojanje teorijski dugo pretpostavljalo, ali do sada nije eksperimentalno potvrđena.

Barioni su subatomske čestice sastavljeni od kvarkova, a najpoznatiji barioni su protoni i neutroni. Kvarkovi su još manje čestice i ima ih šest tipova podijeljenih u lake i teške. Laki su gornji i donji kvarkovi, a teški čudni, šarmantni, vršni i dubinski. Barioni su jedna od vrsta hadrona, odnosno čestica sastavljenih od kvarkova.

Novopronađena čestica se sastoji od dva šarmantna kvarka i jednog gornjeg kvarka i upečatljvo za ovu česticu je što se sastoji od dva teška kvarka.

Pošto postoji šest vrsta kvarkova, teorijski su moguće mnoge kombinacije, ali svi do sad opaženi barioni imaju najviše jedan težak kvark.

Fizičar sa Oksforda Gaj Vilkinson, koji je učestvovao u eksperimentu, rekao je da je u Velikom hadronskom sudaraču na djelić sekunde stvoren barion nazvan "Xi cc".

"Nasuprot drugim barionima u kojim tri kvarka izvode složen ples jedan oko drugog, za barion s dva teška kvarka se očekuje da djeluje kao planetarni sistem, gdje dva teška kvarka igraju ulogu teških zvijezdi koje se okreću jedna oko druge, s lakšim kvarkom koji orbitira oko ovog binarnog sistema", rekao je Vilkinson.

Portparol Velikog hadronskog sudarača Djovani Pasaleva je rekao da je pronađeni barion s dva teška kvarka od velikog značaja pošto će obezbijediti "jedinstvo oruđe" za dalje istraživanje jake sile koja povezuje materiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније