Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

02. 05. 2017. 21:17   >>  20:51 2

NAKON 600 GODINA

Dešifrovan najmisteriozniji rukopis na svijetu

Matematičari sa RAS instituta za primenjenu matematiku zaključili su da je Vojničev rukopis pisan na dva različita jezika, i da su samoglasnici izostavljeni, javlja RIA. Stručnjaci su ranije mislili da je nemoguće dešifrovati ovaj srednjovjekovni spis, piše portal rbth.com.

Rukopis, koji se čuva u biblioteci univerziteta Jejl, predstavlja ilustrovani srednjovjekovni kodeks koji je djelo nepoznatog autora, najvjerovatnije porijeklom iz sjeverne Italije. Smatra se da je nastao u periodu između 1404. i 1438. godine.

Istraživači su punih šest vjekova pokušali da odgonetnu značenje ove bizarne knjige, a tekst je obeshrabrivao čak i najinteligentnije umove.

Rukopis je nazvan po trgovcu antikvarnim knjigama Vilfridu Vojniču (1865-1930), koji je pronašao knjigu 1912. godine u vili Mondragone, smještenoj nedaleko od Rima. Ona je tada bila u funkciji jezuitske škole.

Osim teksualnog dijela, manuskript sadrži i više od 200 ilustracija. Polovina je vezana za biljne teme, dok se preostali dio odnosi na farmaceutske, biološke i astronomske teme. Upravo to je navelo istraživače da pomisle da je riječ u nekoj vrsti medicinskog priručnika.

Nakon statističke analize teksta, ruski stručnjaci došli su do zaključka da je enkriptovana na sljedeći način: samoglasnici i razmaci između slova su uklonjeni iz teksta. Šezdeset odsto teksta je, prema njihovoj procjeni, napisano na engleskom ili njemačkom jeziku, dok je drugi dio pisan na nekom od romanskih jezika – moguće italijanskom ili španskom, pa čak i latinskom.

“Ipak, ne znam zašto je značenje samog teksta toliko bitno kada se, sudeći prema ilustracijama, objašnjava u koje doba godine je potrebno posaditi sjeme maka da biste od njega kasnije dobili opijum”, kaže Juri Orlov, jedan od koautora strudije.

Orlov je dodao da je nemoguće rekonstruisati cio tekst jer odsustvo samoglasnika ostavlja prostora za različite interpretacije najvažnijih riječi.

Podsjećamo, čak ni CIA ni NSA nisu nikada uspjele da dešifruju rukopis. Kriptolog Gordon Rag čak je izrazio pretpostavku da je rukopis možda lažan jer tekst u njemu nema nikakvog smisla.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније