Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 04. 2017. 23:49 >> 23:21

SVE GA JE VIŠE

Svemirski otpad opasnost po satelite

Višedecenijsko gomilanje otpada koji je napravio čovjek u orbiti Zemlje ugrožava svemirske letove i satelite koji su ključni za vremensku prognozu, vazduhoplovni saobraćaj i globalne komunikacije.

Vjeruje se da se više od 750.000 djelova većih od jednog centimetara već leti oko Zemlje, a svaki od njih bi mogao da teško ošteti, pa čak i uništi satelit. Neki od tih objekata kreću se ogromnim brzinama, i do nekoliko hiljada kilometara na sat.

U Njemačkoj su se ove sedmice sastali stručnjaci iz cijelog svijeta da bi razgovarali o opasnostima koje predstavlja svemirski otpad i mogućim rješenjima tog problema.

Stručnjaci kažu da bi taj problem mogao dodatno da se pogorša pošto će privatne kompanije tokom narednih godina poslati veliki broj novih satelita u svemir, ako ne budu preduzeti koraci za smanjivanje svemirskog otpada.

Luisa Inosenti iz Evropske svemirske agencije izjavila je danas da se planira prva misija za sakupljanje svemirskog otpada. Taj zadatak je veoma kompleksan, dodala je Inosenti, jer bi neuspjeh misije mogao da pogorša problem stvaranjem više otpadaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније