Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavio: O.Z. ]

19. 03. 2017. 19:35   >>  19:10

SA MSS-a

Kapsula SpaceX-a se uspješno vratila iz svemira

Svemirska kapsula "Dragon" (Zmaj), američke kompanije SpaceX, vratila se na Zemlju nakon uspješnog putovanja na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u Zemljinoj orbiti. Kapsula je lansirana prije mjesec dana sa Floride ka svemirskoj stanici sa namirnicima, a vratila se puna naučnih uzoraka sa te stanice, u kojoj borave jedan Francuz, dva Amerikanca i tri Rusa.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je kapsula padobranom sletjela u Pacifički okean u otvorenim vodama Južne Kalifornije, prenosi Anadolija.

Kapsula "Dragon" je iz Međunarodne svemirske stanice donijela brojne prikupljene podatke koji će biti predmet stručnih analiza.

Lansirana je sa iste lansirne platforme na Floridi koju je NASA koristila za lansiranje misije "Apolo" na Mjesec. U kosmos je odnijela više od dvije tone potrepština, a vratio se sa isto tolikim tovarom koji čine upotrijebljena oprema i završeni eksperimeti.

"Dragon" je prošlog mjeseca postala prva privatna letjelica koja je stigla na orbitalnu stanicu vrijednu 100 miliona dolara, čiji rad finansira 15 zemalja.

Ugovor između NASA-e i kompanije SpaceX vrijedan je 1,6 milijardi dolara. Drugi snabdjevač NASA-e, kompanija "Orbital ATK" koja ima sličan ugovor o isporuci tereta na MSS, planira da lansira svoj brod za snabdijevanje u petak, takođe iz Kejp Kanaverala na Floridi.

SAD trenutno ne raspolažu svojim svemirskim brodom za transport tereta i ljudi do Međunarodne svemirske stanice. NASA ne gradi te brodove, već investira u privatne kompanije, poput SpaceX, da bi kasnije plaćala za prevoz tereta i astronauta do orbitalne stanice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније