Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

17. 02. 2017. 11:57 >> 13:35

IZMJENA GENOMA

Samo za liječenje bolesti i invaliditeta

Izmjena ljudskog genoma mogla bi biti dozvoljena samo sa ciljem liječenja pojedinih bolesti ili invaliditeta, i to samo ako ne postoje druge opcije, smatra Američki naučni savjetovani komitet.

Od kad je CRISPR - jeftina i laka tehnologija za izmjenu gena, stupila na scenu, naučnici se bave jednim od najvećih etičkih pitanja – mogućnošću promjene gena ljudskih embriona uz potencijalno mijenjanje DNK sljedećih generacija.

Pitanje treba li dozvoliti tako dramatičnu i trajnu promjenu javilo se kada je postalo jasno da CRISPR tehnika znatno olakšava vršenje izmjena na genima.

Ove diskusije dostigle su svoju kulminaciju za vrijeme Samita za izmjenu gena u Vašingtonu u decembru 2015. godine.

Na tom višednevnom mitingu, lideri Amerike, Engleske i Kine raspravljali su o načinu upotrebe CRISPR tehnologije. Zaključak je bio da bi genetska izmjena somatskih ćelija (gdje izmjene ne utiču na reprodukciju jedinki i samim tim ne mogu da se prenesu na buduće generacije) trebalo da bude dozvoljena.

Najskoriji izvještaj se ne razlikuje mnogo od izvještaja iz 2015. - Američki naučni savjetodavni komitet podržava izmjenu ljudskih embriona, ali u veoma specifičnim uslovima. Naime, potrebno je sprovesti obimna dodatna istraživanja da bi genetičari i ljekari stekli jasnu sliku o rizicima povezanim sa CRISPR metodom. Jednom kada do toga dođe, izmjene bi trebalo da se vrše samo sa ciljem liječenja pojedinih bolesti ili invaliditeta, i to samo ako ne postoje druge opcije.

Naučnici će takođe morati da riješe problem izmjene pogrešnog dijela genoma.

Velika je vjerovatnoća da čak ni u budućnosti regulatorna tijela Amerike neće dozvoliti upotrebu CISPR-a ni u kom slučaju, osim za tretiranje rijetkih bolesti i invaliditeta, tako da primjere „dizajniranih beba“ svakako nećemo vidjeti u skorije vrijeme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније