Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 06. 2013. 09:04 >> 09:06
1

ZA 10 GODINA

Leteći automobili - naša su budućnost

Kompanija "Terafugia", koju je 2006. osnovalo nekoliko inženjera s poznatog američkog univerziteta MIT, već proizvodi prototip letećeg automobila. Novim, revolucionarnim modelom zvanim "TF-X" moći će da leti bilo ko.

 

Domet će mu biti oko 800 kilometara, a brzina kretanja - 320 kilometara na sat. Pilotska dozvola neće biti potrebna, jer će auto uzlijetati i slijetati automatski. Direktor kompanije "Terafugia" Karl Ditrih kaže da će to biti leteći auto za svakoga.

"Želimo da stvorimo leteći auto kojim može da upravlja znatno širi segment populacije. Želimo da smanjimo barijere i omogućimo lakše obučavanje u  upravljanju koje nije opasno.Takođe, želimo da bude manje opasan od današnjih privatnih letjelica, kaže Diitrih.

"TF-X" potpuno će se oslanjati na računar, u koji samo treba ubaciti odredište, nešto poput autopilota u savremenim avionima.

"Vozila koja mogu sama da lete,  moraju da znaju gdje je svaka druga letjelica u okolini, moraju da znaju meteorološke uslove i kako da ih zaobiđu i koja su područja zabranjena za letjenje. U suštini moraju da budu uključena u mrežu razmjene podataka", kaže Ditrih.

Takva mreža već se razvija u SAD. Kada "TF-X" bude spreman za letjenje - sigurno će već postojati.

Na cesti i prilikom vertikalnog uzlijetanja i slijetanja pogon će davati elektromotori. Baterije će se puniti ili radom benzinskog motora tokom leta ili napajanjem iz mreže. Prije polijetanja operator će odabirati primarni i rezervni aerodrom.

U slučaju da tokom leta/vožnje dođe do kvara, reagovaće računar, koje će imati vlastitu zaštitu. U ekstremnoj situaciji, kada otkažu svi sastavi za napajanje, operator će morati da zna samo jednu stvar – da povuče ručicu koja oslobađa padobran. 

Takav sastav već postoji na sadašnjem modelu - "Transition", s raketom koja izbacuje padobran za neopasno prizemljivanje.

Očekuje se da će razvoj TF-X trajati osam do 12 godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније