Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Daily Mail ]

05. 06. 2013. 19:27 >> 19:28

CENZURA

Kina zabranila „veliku žutu patku“ u pretrazi

Kineske vlasti zabranile su internet pretragu prema ključnim riječima „velika žuta patka“, jer su se na mreži pojavile izmontirane fotografije snimljene tokom masakra na Tjenanmenu koje uključuju popularnu skulpturu.

Na jednoj kineskoj društvenoj mreži postavljena je izmijenjena fotografija čuvenog rada Džefa Videnera na kojoj jedan čovjek stoji ispred tenkova na trgu.

Umjesto tenkova, na izmijenjenoj fotografiji su četiri velike žute patke, koje zapravo predstavljaju gumenu ploveću skulpturu Florentina Hofmana.



Porodice žrtava masakra koji se na trgu Tjenanmen dogodio 4. juna 1989. ne mogu čak ni da obiđu grobove nastradalih srodnika, jer kineska vlast zabranjuje obilježavanje ovog dana.

Čak je pojačana prismotra 10 istaknutih disidenata koji se bore za ljudska prava u Kini.

U pretrazi ključnih riječi na „Sina Weib“ društvenoj mreži (kineska verzija Tvitera), blokirani su termini poput „Tjanenmen“ i „svijeća“, pa se borci za ljudska prava mogu oglašavati povodom godišnjice isključivo na Zapadnim mrežama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније