Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ BBC ]

05. 06. 2013. 18:03 >> 18:03

ATARI 2600 E.T.

VIDEO: Potraga za zakopanom igricom

Kanadski studio za video igrice je saopštio da će uskoro početi da pretražuje mjesto u Novom Meksiku, na kome je možda zakopana video igra kompanije Atari, zasnovana na poznatom vanzemaljcu iz filma „E.T.“.

Atari video igra 2600 koja je napravljena po uzoru na čuveni film Stivena Spilberga je puštena u prodaju za Božić 1982., ali je zbog jako slabog interesovanja vrlo brzo povučena.

Ovo je ujedno bila i prva video igra koja je pravljena po likovima iz filmova, ali uprkos fantastičnom prijemu Spilbergovog filma, igra je doživjela pravi fijasko, ostavljajući Atari sa velikim finansijskim gubicima.

Igra je prodavana u sklopu Atari 2600 konzole, ali je većina prodatih primjeraka vraćena, a igra je u javnosti dobila jako loše ocjene. Neposredno nakon toga cijela industrija video igara je doživjela slom, djelimično zahvaljujući i povećanju korisnika ličnih računara.

Nakon što je igra povučena iz prodaje, u javnosti godinama kruži urbana legenda da je Atari cjelokupnu proizvedenu količinu kaseta sa video igrama (vjeruje se da su u pitanju milioni) bacio na deponiju i zakopao ih.

Sada je kanadska kompanija „Fuel entertaiment“ dobila dozvolu grada Alamagordo da u okviru svog projekta prekopa mjesto za koje se pretpostavlja da je „groblje" video igrice, a sve će se desiti povodom tridesetogodišnjice od njenog puštanja u prodaju.

Cilj igre bio je da E.T. pronađe djelove od kojih će sastaviti telefon kojim će pozvati nekoga „od kuće“ da ga pokupi svemirskim brodom i vrati nazad, a stručnjaci smatraju da je igra propala zbog toga što je bila suviše komplikovana.

„Ona je na papiru izgledala kao sasvim dobra igra, ali se ispostavilo da je za većinu korisnika bila suviše komplikovana, ljudi prosto nijesu znali šta da rade“, prokomentarisao je jedan od stručnjaka.

Atari nikada nije potvrdio da li se na deponiji u Almagorodu nalaze milioni kaseta sa video igrom, a kada su kamioni iz fabrike u El Pasu stigli sa tovarom, novinarima je bio zabranjen prilaz, pa će poslije trideset godina možda biti razriješena ova misterija.

Lokalni stanovnici koji su u to vrijeme bili zaposleni na deponiji, tvrde da su na tom mjestu zaista bačene kasete sa igrom, koje su kasnije zalivene betonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније