Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ ABCNews ]

03. 06. 2013. 23:40   >>  23:40

PUTEM FOTOSINTEZE

VIDEO: Vještački list koji može napajati svijet

Zamislite vještački list koji podražava fotosintezu i na taj način snabdijeva vašu kuću čistom električnom energijom koristeći samo sunčevu svjetlost i vodu.

To nije nikakva daleka ideja iz budućnosti – to je stvarnost i tema kratkog filma koji je osvojio drugo mjesto na filmskom takmičenju GE Fokus forvard.

Džered P. Skot i Keli Niks snimili su film “Vještački list” (The Artificial Leaf) koji prikazuje hemičara Danijela Nocera, pronalazača uređaja za koji kaže da može spasti svijet.

„Istina je čudnija od fikcije”, kaže Keli Niks, partner u kompaniji PF pikčers.

„Ono što je uzbudljivo je to što je Den svoju nauku primijetio na način koji rješava energetski problem cijele planete“, kaže ona.

Nocerin list je jednostavni silicijumski poluprovodnik prekriven katalizatorima koji koriste sunčevu svjetlost kako bi razložili vodu na vodonik i kiseonik.

„U osnovi, cijeli proces podražava fotosintezu“, rekao je Nocera.

Gasovi koji isparavaju iz vode mogu se pretvoriti u gorivo za proizvodnju elektriciteta. Uređaj možda zvuči naučnofantastično, ali Nocera se nada da će jednog dana pružiti alternativu centralizovanom električnom sistemu.

Širom svijeta više od 1,6 milijardi ljudi živi bez električne energije, dok 2,6 milijardi nema pristup čistim izvorima goriva za kuvanje hrane.

Samo uz list i flašu i po pitke vode i sunčevu svjetlost možete imati dovoljno struje da snabdijete manju kuću, ali je cijena i dalje problematična, iako Nocera kaže da postoji mogućnost njenog smanjenja uz još istraživanja.

Vještački list je, ipak, jeftiniji od solarnih panela.

Nocera je nedavno zamijenio platinu kao katalizator za razbijanje vode na vodonik i kiseonik jeftinijim jedinjenjem nikla, molibdena i cinka.

Takođe, traži način da smanji potrebnu količinu silicijuma.

Niks i Skot se nadaju da će „Vještački list“ unaprediti svijest javnosti o obnovljivim resursima energije.

„Želimo da pokrenemo društvenu akciju. Film je naše oružje za društvene promjene. Ako riješimo energetsku krizu, riješićemo i klimatske probleme, nedostatak pitke vode i hrane. Ipak, sve to počinje energijom“, kaže Skot.

Režisera čine jedan od 30 timova koji na filmskoj traci bilježe inovacije koje mogu promijeniti svijet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније